Robert Capa, ο διασημότερος φωτογράφος όλων των εποχών, δημιουργός του πρακτορείου Magnum

Υπήρξε ο διασημότερος πολεμικός ανταποκριτής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι μόνο. Γεννήθηκε το 1913 στη Βουδαπέστη και είχε την ιδιοφυή ιδέα να δημιουργήσει ένα πρακτορείο φωτογραφιών, το Magnum Photos, στο οποίο κάθε φωτογράφος είναι ιδιοκτήτης της φωτογραφίας που τραβάει.
Για τη δημιουργία του πραγκορείου συνεργάστηκε με κολοσσούς: τον Henri Cartier-Bresson, τον George Rodger, τον David «Chim» Seymour και τον William Vandivert.

Από τον Capa έχουν μείνει ελάχιστες «ζωντανές» στιγμές. Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή που φέρνει στο φως η γαλλική εφημερίδα Liberation ακούμε τον Capa -τον οποίο οι δημοσιογράφοι αποκαλούν Bob- να εξηγεί γιατί έγραψε την αυτοβιογραφία του, να αφηγείται το ταξίδι του στην Σοβιετική Ενωση με τον Στάινμπεκ, πώς πήρε το όνομα Robert Capa, την περίφημη φωτογραφία του με τον στρατιώτη στον Εμφύλιο της Ισπανίας, την αγάπη του για τα χαρτιά και το πόκερ («μια τέχνη αυτοκαταστροφής, την αποκαλεί) και τον θάνατο live ενός νεαρού στρατιώτη στη Λειψία το 1945, μερικά μέτρα από τον ίδιο.

Πηγή: iefimerida.gr