Γεροντόπουλος: Η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για την ανεύρεση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών

Συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι΄είχε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Λίβανο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος. Στη συζήτησή τους κυριάρχησε το θέμα των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών Χαλεπίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στην περιοχή εξαιτίας και της κρίσης στη Συρία και ο ρόλος της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε στον Πατριάρχη Αντιοχείας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για την ανεύρεση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την τύχη τους, επισημαίνοντας ότι έθεσε το θέμα και στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Πατριαρχείου Αντιοχείας που αποσκοπούν στην επιβίωση του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας σε μία δύσκολη περιοχή, αυτή τη δύσκολη χρονικά περίοδο.

Μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε Λιβάνιους δημοσιογράφους, τόνισε: «Το Πατριαρχείο Αντιοχείας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εμείς οι Χριστιανοί θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και συνεργασία όλων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Πατριάρχη, γιατί τον θεωρούμε ένα σημαντικό φάρο της Χριστιανοσύνης. Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επικρατήσει σ’ αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής ειρήνη και δικαιοσύνη.

Θα ήθελα να τονίσω το έντονο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τους δυο απαχθέντες Μητροπολίτες. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Μακαριώτατο, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, με τον οποίο συναντήθηκα. Του είπα ότι το ενδιαφέρον μας για τον εντοπισμό και την ανεύρεσή τους παραμένει αμείωτο και ζήτησα από την κυβέρνηση του Λιβάνου να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για την ανεύρεση τους. Επαναλαμβάνω, ότι για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής της».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεροντόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής Balamand, επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού και το Πανεπιστήμιο Balamand και αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου για τον ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης στην πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας.
Τέλος, το επόμενο πρωί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Νοσοκομείο «Αγ. Γεώργιος» της Βηρυτού και είχε συζήτηση με την διοίκηση και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα καινούργια ιδιόκτητα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας της Βηρυτού, όπου έγινε δεκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο και περισσότερους από 200 Έλληνες ομογενείς, παρουσία και του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Βηρυττού.

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε με τα μέλη του Συνδέσμου Λιβανίων Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι τον ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους.

Ο κ. Γεροντόπουλος, επισκέφθηκε επίσης την Θεολογική σχολή του Μπαλαμάντ.

*Φωτογραφίες – Φωτογραφίες Πατριαρχείο Αντιοχείας

Με στοιχεία και από dogma.gr