Η ελληνική οικονομία κυριάρχησε στο «τετ α τετ» Σαμαρά – Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο, διάρκειας 20 λεπτών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα, τα οποία όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δικαιώνουν την ελληνική πλευρά.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά έχει η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ώστε να τεθούν σε λειτουργία, από 1ης Ιανουαρίου 2014, η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στόχος είναι να διπλασιαστούν τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΤΕπ για δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της κρίσης και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα κυριαρχήσει τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το θέμα έχει αναβαθμιστεί, κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα. Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι έχει διευρυνθεί η ομάδα των χωρών που ζητούν λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία ζητούν την ενίσχυση της Κοινοτικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (Frontex) και τη σύσταση μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για την παράνομη μετανάστευση, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ομάδα των χωρών αυτών, ενδέχεται να προστεθεί και η Γαλλία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Είμαστε εδώ για να πιέσουμε για περισσότερη Ευρώπη, για καλύτερη Ευρώπη, για ψηφιακή Ένωση, για τραπεζική Ένωση, για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ειδικά θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά. Αλλά είμαστε εδώ, επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή λύση για ένα πρόβλημα που χρονίζει, που έχει να κάνει -και είναι υψίστης σημασίας ειδικά για τις χώρες στη Νότια περιοχή της Μεσογείου και είναι το οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Αυτά είναι τα οποία θα συζητήσουμε, πολλοί στόχοι, προχωράμε μπροστά.