Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Οκτωβρίου 2013

Συνέχεια στο θέμα που προέκυψε με το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Διοικητής της ΚΤ με τον οίκο Alvarez & Marsal, τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τις εξηγήσεις που δίνει ο ίδιος ο Διοικητής, αλλά και τις κάμερες ασφαλείας που εγκαταστάθηκαν στο κτίριο της Κεντρικής, δίνουν σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που μελετούν τα κόμματα για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, οι κινητοποιήσεις που προανήγγειλε η ΠΕΟ, οι συναντήσεις των διαπραγματευτών για το Κυπριακό, και η ημερομηνία για τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

«Γαντζωμένος στην καρέκλα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι θέμα παραίτησης του Διοικητή της ΚΤ συζητά αύριο το ΔΣ και ότι ο κ. Δημητριάδης απειλεί με ποινικές διώξεις για τις διαρροές εγγράφων για τα συμβόλαια με την Alvarez. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τα κατηγορητήρια για το θέμα της Δρομολαξιάς και ότι ξεχωριστά θα πάνε οι υποθέσεις των αδελφών Σουρουλλά και του Ορέστη Βασιλείου και των Κιττή, Ζανέττου, Αλέκου και Ιωακείμ. Επίσης η «Α» αναφέρει ότι οι δαπάνες για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό από το 2007 ως σήμερα είναι πέραν των 204 εκ. ευρώ και ότι η Κυβέρνηση τις μείωσε κατακόρυφα.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Βάζουν φρένο στο ξεπούλημα περιουσιών» και γράφει ότι τα κόμματα μελετούν μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα για να περιορίσουν τις προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Αλλού αναφέρει ότι ο Διοικητής της ΚΤ βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό και ότι μέλη του ΔΣ ζήτησαν χθες εξηγήσεις για το συμβόλαιο με την A&M και τη λεγόμενη αμοιβή επιτυχίας. Επίσης η «Σ» στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει το θέμα με την απώλεια ανθρώπινης ζωής από μολυσμένο αίμα σε μετάγγιση και γράφει ότι το ολοκληρωμένο πόρισμα πάει τη Δευτέρα στον Υπουργό Υγείας.

Με τίτλο «Έγγραφα φωτιά για Alvarez», ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι μένει εκτεθειμένη η ΚΤ και ιδιαίτερα ο Διοικητής από τα έγγραφα που έρχονται στο φως και αφορούν τη συμφωνία με τον συγκεκριμένο οίκο και την καταβολή αποζημίωσης. Αλλού αναφέρει ότι 100 κάμερες είχαν εγκατασταθεί στην Κεντρική και παρακολουθούσαν τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα χθες ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να έχει διατάξει αυτεπάγγελτη έρευνα. Ο «Φ» γράφει ακόμη στο πρωτοσέλιδό του ότι καυτά ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα της Τρόικας που φτάνει στο νησί στις 28 του μήνα και αναχωρεί στις 7 του Νοέμβρη.

«Αντίσταση στον κατήφορο» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» και αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που μελετά η ΠΕΟ για την ανεργία και τις άλλες κοινωνικές επιπτώσεις λόγω μνημονίου. Αλλού αναφέρει ότι είναι αδύνατη η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων χωρίς συμφωνημένο ανακοινωθέν και ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ καταβάλλει προσπάθεια για το Νοέμβριο. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι ο Διοικητής της ΚΤ καταγγέλλει επιλεκτικές και στοχευμένες διαρροές, ενώ ο τότε Υποδιοικητής Σ. Σταυρινάκης αναφέρει ότι ο οίκος A&M δεν δικαιούνται το λεγόμενο “success fee”.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Daily» με τίτλο «Καταιγίδα τραπεζών» αναφέρεται στις αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις για το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Διοικητής της ΚΤ με τον οίκο Αlvarez and Marsal και το λεγόμενο “success fee” για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Αλλού αναφέρει ότι προκαλούνται προβλήματα λόγω των αυστηρών κανονισμών για τις θεωρήσεις εισόδου σε ξένους φοιτητές. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, το δημόσιο χρέος της Κύπρου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις χώρες της Ευρωζώνης.

“Υπό διερεύνηση το τέλος που σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» και αναφέρεται στις αποκαλύψεις για τα συμβόλαια με τον οίκο Alvarez & Marsal, τις απαντήσεις του Διοικητή σε γραπτή δήλωση και τις αντιδράσεις που προκαλούνται. Αλλού αναφέρεται στο θανατηφόρο χθες στο δρόμο Λεμεσού-Πάφου με θύμα 67χρονο οδηγό φορτηγού. Επίσης γίνεται πρωτοσέλιδη αναφορά σε διάκριση κυπριακού μελιού σε διεθνή διαγωνισμό.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΡΑΓ)