Σαμαράς: Θα κάνουμε την Ελλάδα έναν περιφερειακό κόμβο καινοτομίας

Την επιδίωξή του να γίνει η Ελλάδα ένας περιφερειακός κόμβος καινοτομίας στην Ε.Ε. εξέφρασε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας την αλλαγή πλαισίου συζήτησης στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

«Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, νέα παιδιά, για να κάνουν επιχειρήσεις, που προκαλούν το ενδιαφέρον νέων επενδυτών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Επιδίωξη να κάνουμε την Ελλάδα εξωστρεφή περιφερειακό κόμβο καινοτομίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι «τεχνολογία και η καιοτομία θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό στο νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι τόνισε στους εταίρους την πρόοδο της Ελλάδας σε ζητήματαηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως αναδείχθηκε το ζήτημα της παράνομηςμετανάστευσης της Ευρώπης, «για πρώτη φορά. Είναι σημαντικό ότι τα συμπεράσματα άλλαξαν σημαντικότατα στη διάρκεια προετοιμασίας της Συνόδου».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε. Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γι’ αυτό και επιβάλλεται μία κοινή ευθύνη, έναν επιμερισμό του κόστους». «Βρήκαμε άμεση στήριξη από άλλες πέντε χώρες, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία στις ενέργειες που συμφωνήσαμε να κάνουμε για τη λαθρομετανάστευση» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα κύματα των μεταναστών δεν αποσταθεροποιούν μόνο τις περιφερειακές χώρες, αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ε.Ε. Η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «άλλαξε ολόκληρο το πλαίσιο συζήτησης για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο για τη δημιουργία Ομάδας Δράσης (Task Force) στη Μεσογείο. «Δημιουργήθηκε η Mediterranean Task Force η οποία θα ζητήσει την στενότερη συνεργασία των τουρκικών αρχών για την μετακίνηση παρανόμων μεταναστών. Δεσμεύθηκε να έχει δράσh σε όλα τα θέματα που θα οδηγήσουν στην καλύτερη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Ουσιαστικά καλύπτει Ελλάδα, Βουλγαρία και Βαλκάνια. Η Ολλανδία θα διαθέσει ένα αεροσκάφος για τις επιχειρήσεις της Frontex» πρόσθεσε.

«Πρέπει να διαχωριστούν αυτοί που δικαιούνται άσυλο από τους υπόλοιπους μετανάστες, για παράδειγμα οι προερχόμενοι από χώρες που έχουν πόλεμο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνο όταν χαθούν ζωές, αλλά και όταν οι παράνομοι φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές και “παγιδευτούν” χωρίς να έχουν παρόν και μέλλον. Πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα για να ανοίξει ο πολύς ο κόσμος τα μάτια του».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τους ομολόγους του ότι η Ε.Ε. πρέπει να χαράξει συνολικήστρατηγική με τα εξής σημεία:

-Ταυτοποίηση χωρών καταγωγής

-Να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο οι δικαιούχοι ασύλου. «Στην Ελλάδα το 90% των μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που έχουν πόλεμο, δεν ζητούν και δεν δικαιούνται άσυλο» είπε.

-Να προωθήσει η Ε.Ε. την πολιτική επαναπροώθησής τους. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση στις τρίτες χώρες. Δεν μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε τρίτες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες επαναπροώθησης. Και όλοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι χώρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είχαν αυτή την άποψη» ανέφερε.

-Να υπογραμμιστεί ο εγκληματικός χαρακτήρας των δουλεμπόρων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών.

-Υποχρέωση της Ευρώπης για ανταλλαγή πληροφοριών για τους δουλεμπόρους.

-Να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των παράνομων μεταναστών

Τέλος, ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν και τα ζητήματα της ανεργίας των νέων, οι τρόποι στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και αναπτυξιακά ζητήματα.