«Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» τα Σκόπια, η πρόταση Νίμιτς και η θέση Ελλήνων πρέσβεων

Δυο ώρες διήρκεσε η κοινή συνάντηση του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η προσπάθεια, μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας του ΟΗΕ, για επίλυση του θέματος της «ονομασίας» θα συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί το «επόμενο βήμα», ούτε το πότε και το που θα πραγματοποιηθούν ξανά νέες συναντήσεις.

Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι η πρόταση του Απριλίου -το όνομα «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»- εξακολουθεί και βρίσκεται στο τραπέζι.

«Το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Στο τραπέζι είναι επίσης οι απόψεις που εκφράστηκαν από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, όταν ήμουν στην Αθήνα. Είχαν μερικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν γραπτώς και μετά όταν πήγα στα Σκόπια, και η κυβέρνηση εκεί είχε κάποια ζητήματα. Ένα από τα ζητήματα είναι αυτό που ονομάζω το εύρος της χρήσης. Εάν έχεις δηλαδή ένα όνομα, πού χρησιμοποιείται το όνομα αυτό; Σε ποια μορφή, πόσο εκτεταμένα, πόσο περιορισμένα; Παρουσίασα μια άποψη γι’ αυτό και υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σε Αθήνα και Σκόπια επί του θέματος» δήλωσε.

«Το ερώτημα είναι πού ακριβώς χρησιμοποιείται το όνομα αυτό; Αυτό είναι στο τραπέζι. Ξέρετε, το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση έχει αρκετά ισχυρή άποψη για το τι της αρέσει και τι όχι, δεν σημαίνει ότι αυτό ξεχνιέται εντελώς. Είναι θέμα χρόνου να αλλάξει κάποια άποψη ή θέμα διαφορετικού πλαισίου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί πολλά πολλά χρόνια, τίποτα δεν έχει πεταχτεί, επανερχόμαστε σε ιδέες» τόνισε.

Ο Μ.Νίμιτς επισήμανε ότι την Παρασκευή είχε δίωρες χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες κ. Βασιλάκης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο εκπρόσωπος των Σκοπίων επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας του».

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές μίλησαν μεταξύ τους για τα ανοιχτά θέματα. Όπως γνωρίζετε, παρουσίασα ένα έγγραφο τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο συζητήσαμε αρκετά διεξοδικά κατά την επίσκεψή μου στην περιοχή. Σε αυτή τη συνάντηση, ασχοληθήκαμε εκ νέου με αυτά, με μερικά από τα ανοιχτά θέματα. Ήθελα να δω ποιες είναι οι απόψεις, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις που μπορεί να βρεθούν».

«Έχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά» τόνισε.

Στην ερώτηση αν μετά και από αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων, η μεσολάβηση (του ΟΗΕ) συμβάλει στο να ξεκλειδωθεί η κατάσταση σχετικά με τις συνομιλίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ζητήματα που αφορούν αυτούς τους Οργανισμούς».

«Προφανώς, υπάρχει κάποια σύνδεση. […] Το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή στο οποίο διαπραγματευόμαστε» πρόσθεσε.

(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

Στο μεταξύ, Ο Νίκος Καραβαζάκης, έστειλε στο Email της Panhellenic Post ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο που δημοσιεύθηκε από τον ίδιον στο “Βήμα του Σαρωνικού”.  Πρόκειται για την αποκάλυψη πρόσφατης επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, 23 ων πρώην πρέσβεων της Ελλάδος στην οποία  καταγράφουν περιληπτικά τα υφιστάμενα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος προβλήματα που απειλούν την Ελλάδα και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για την χώρα.

Ειδικά για το ζήτημα του Σκοπιανού προβλήματος, αναφέρουν οι Έλληνες Πρέσβεις τα ακόλουθα:

Β. ΣΚΟΠΙΑΝΟ ;
Προέχουσα θέση και επείγοντα χαρακτήρα έχει η επίλυση του χρονίζοντος -όχι με υπαιτιότητα της χώρας μας- προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων.
Οι Σκοπιανοί ηγήτορες με εμπρηστικές δηλώσεις και με σαφείς ενέργειες διαδηλώνουν τον εθνικισμό τους κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και καταπατώντας τις σχετικές διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που συνήφθη στα πλαίσια του ΟΗΕ.
Θεωρούν, ως φαίνεται, ότι έχουν εξασφαλίσει την “έγκριση” του διεθνούς παράγοντα να τηρούν εχθρική στάση και να προκαλούν τη χώρα μας, με διαφαινόμενο απώτατο σκοπό να μας αναγκάσουν να δεχθούμε τα αβάσιμα ψευδοϊδεολογήματά τους περί “μακεδονισμού”. Έχουν ακόμα αποδυθεί σε αγώνα κατασυκοφαντήσεως της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς κατηγορώντας τις Ελληνικές Αρχές περί δήθεν παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κατ’ αυτούς «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδος. Την κατά τα άνω προπαγάνδα την ασκούν και εντός της χώρας μας υπό τα όμματα των κατά τόπους Ελληνικών αρχών και ενίοτε με τη συμμετοχή κάποιων τοπικών παραγόντων. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε περιοχές της Ελληνικής Μακεδονίας έχουν ως στόχους να αναδείξουν την δήθεν «μακεδονική μειονότητα», να εισαγάγουν έθιμα και παραδόσεις δικές τους η άλλων σλαβικών λαών της Βαλκανικής στη χώρα μας και να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους περί «ενότητας της Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς” σε όλον τον χώρο της κατ αυτούς “διαμελισμένης Μακεδονίας».
Βεβαίως, τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι ιστορικές έρευνες, τα αρχαία κείμενα και μαρτυρίες αβίαστα καταρρίπτουν τις Σκοπιανές ψευδό-θεωρίες, αλλά η άμορφη μάζα της διεθνούς κοινής γνώμης ούτε τις γνώσεις ούτε τον απαιτούμενο χρόνο έχει για να ασχοληθεί με τις ύπουλες μεθόδους και τις αθέμιτες πρακτικές της Σκοπιανής ηγεσίας Το γεγονός άλλωστε της “μακεδονοποίησης” της “διαλέκτου των Σκοπίων και οι ψευδείς ισχυρισμοί περί “έθνους” και “ταυτότητος” ενόχλησε και άλλο αδελφό με τους Σκοπιανούς σλαβικό λαό που έχει κάθε θεμιτό δικαίωμα που δικαίως αμφισβητεί τις δοξασίες των Σκοπιανών “Μακεδονιστών”. Γλωσσολογικές άλλωστε έρευνες απέδειξαν ότι η τοπική σλαβική διάλεκτος των Σκοπίων ουδόλως ή ελάχιστα διαφέρει από τη γλώσσα του αδελφού των σκοπιανών αυτού κράτους.
Έχοντας υπόψη την μέχρι τώρα συμπεριφορά της ηγεσίας της FYROM και τις παρελκυστικές τους τακτικές θα θέλαμε να εκφράσουμε την πεποίθηση μας ότι η αποδοχή εκ μέρους μας ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, και αν ακόμα είναι για όλες τις χρήσεις, δεν θα ανακόψει, αλλά αντιθέτως θα αυξήσει την επιθετικότητα και τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών αφού η Ελλάδα, το μόνο έθνος που έχει θεμιτό δικαίωμα να αντικρούσει την ψευδή ιδεολογία περί «μακεδονισμού», τους παρέχει το δικαίωμα να αποκτήσουν ονομασία για την χώρα τους με γεωγραφικό μόνο και όχι εθνoλογικό προσδιορισμό μαρτυρούντα την προέλευση τους. Η τυχόν αποδοχή εκ μέρους μας της “σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις”, ουδόλως θα παρεμποδίσει την προώθηση υπό των Σκοπίων των άνευ ιστορικού ερείσματος θέσεών τους περί “μακεδονικής γλώσσας”, “ταυτότητος” και “έθνους” καθόσον η συμπερίληψη της λέξεως «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους τους θα τους παράσχει την δυνατότητα όχι μόνο να εμμείνουν στην πλαστογράφηση της ιστορίας, αλλά και να εγείρουν αξιώσεις βασιζόμενες στην ανερμάτιστη θεωρία τους περί ενοποιήσεως της «διαμελισμένης Μακεδονίας».
Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι αν τελικά η Ελληνική πλευρά, αφισταμένη της θέσεως των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό την Προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή του 1992 και της αποφάσεως της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβώνος του 1992, των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητος, αποδεχθεί “σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις” η σχετική συναίνεσή θα πρέπει να δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι στην συμφωνία θα ρυθμίζονται τα θέματα της ταυτότητας, γλώσσας και εθνότητας, με γνώμονα ‘ότι ουδεμία ιστορική ή πολιτιστική σχέση έχουν με την Μακεδονία, όπως την παρουσιάζουν τα Σκόπια και ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επίσης πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει σαφής δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι το κείμενο της οιασδήποτε συμφωνίας θα υποβληθεί προς έγκριση από τον ελληνικό λαό δια δημοψηφίσματος.