Ο Κυπριακός Τύπος, 26 Οκτωβρίου 2013

Οι εξελίξεις με την αμοιβή των Άλβαρεζ & Μάρσαλ, η εκ νέου έλευση της Τρόικας στην Κύπρο και τα τεκταινόμενα με την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται και με θέματα όπως τις χαλαρώσεις στη διακίνηση κεφαλαίων, την απόφαση του ΔΣ της Cyta για μετατροπή αξιογράφων – χρεογράφων σε μετοχές της Ελληνικής, την αποφυλάκιση του ισοβίτη Ρόπα και τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Τον απειλούσαν και ενέδωσε…», επικαλείται έγκυρες πηγές της και γράφει ότι σε ένα από τα έγγραφα του συμβολαίου με τους Άλβαρεζ & Μάρσαλ σημείωσε ιδιοχείρως ότι υπέγραψε επειδή η εταιρεία τον απειλούσε να φύγει από την Κύπρο την επομένη. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» αναφέρεται σε αύξηση του ποσού της συγχρηματοδότησης της ΕΕ προς την Κύπρο στο 95% μεταξύ 2014 – 2017 καθώς και πλήρη στήριξη από Ολάντ για αναβάθμιση ΕΕ στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για σημαντικές χαλαρώσεις στη διακίνηση κεφαλαίων, με την κατάργηση δικαιολογητικών για πληρωμές για ποσό μεγαλύτερο των 300.000 ανά συναλλαγή και αύξηση του ορίου μεταφοράς χρημάτων εκτός Κύπρου από €500 χιλιάδες στο €1 εκ.

 

«Η Σημερινή», υπό τον κύριο τίτλο «Θέλουν τα λεφτά τους και γρήγορα οι Α&Μ», γράφει για επιστολή των Άλβαρεζ & Μάρσαλ, την οποία και δημοσιεύει, στην οποία ζητούν την άμεση καταβολή της αμοιβής που συμφώνησαν με τον Πανίκο Δημητριάδη, καθώς και ότι ο Διοικητής ξεκαθάρισε στο ΡΙΚ ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κακό στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι αρχίζει η δεύτερη εξεταστική περίοδος της οικονομίας από την Τρόικα κατά την οποία θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου όσον αφορά τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην αύξηση του ποσού συγχρηματοδότησης της ΕΕ προς την Κύπρο.

 

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον κύριο τίτλο «Ούτε ναι ούτε όχι από Μπαρόσο», γράφει ότι θέμα άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θέτουν οι Βρυξέλλες δια του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χωρίς να δεσμεύονται για αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Αλλού αναφέρεται σε «αποκαλυπτική επιστολή» της Άλβαρεζ & Μάρσαλ που αποκάλυψε χθες το Μέγκα, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου ότι η αμοιβή επιτυχίας ήταν «εντός των ορίων που μας είχαν υποδειχθεί από το Διοικητή ότι θα ήταν ικανοποιητικά». Σε άλλο της θέμα γράφει για πανίσχυρο ιό  τύπου Malware που ‘χτύπησε’ τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή», υπό τον κύριο τίτλο ««Σωσίβιο» Cyta στην Ελληνική», γράφει ότι το ΔΣ της Cyta ενέκρινε αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας για μετατροπή αξιογράφων – χρεογράφων του Οργανισμού και του Ταμείου Συντάξεων ύψους 30 εκ. περίπου σε μετοχές μετά από διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι οι όποιες απώλειες θα καλυφθούν μέσω του προϋπολογισμού. Αλλού γράφει ότι με βάση τους νέους κανονισμούς των Βρυξελλών η Κύπρος θα παραμείνει σε πρόγραμμα «αυστηρής επιτήρησης» μέχρι και το 2033. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων το Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 924 εκ. ευρώ έναντι 458 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον κύριο τίτλο «Η επιστολή δείχνει και πάλι την Κεντρική» γράφει ότι οι Άλβαρεζ & Μάρσαλ σε επιστολή τους στο ΔΣ της Κεντρικής επιμένουν ότι δικαιούνται την ‘αμοιβή επιτυχίας’ και επικαλούνται αλληλογραφία τους με τον Διοικητή της Κεντρικής ως προς αυτό. Σε άλλο της θέμα κάτω από σχετική φωτογραφία αναφέρεται στην αποφυλάκιση του Ιερόθεου Χριστοδούλου, γνωστού ως Ρόπα, χθες αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων για φόνο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θέλει να παρεμποδίζει μεγάλες αναπτύξεις και ότι οι πολεοδομικές άδειες είναι εφικτό να εκδίδονται εντός τριών μηνών.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, με κύριο τίτλο «Επιπρόσθετα χρήματα από ΕΕ», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέβαλε προσπάθειες κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες χθες για περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και προσπάθησε να εξασφαλίσει πιο πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλού, αναφέρεται στις εμπειρίες ενός νεαρού πτυχιούχου με την ανεργία. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αρνούνται ότι βρίσκονται στα τελευταία τους.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)