Αποχαιρετισμός στον πιο ξεχωριστό Ιερέα της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τη μέρα της ονομαστικής του εορτής ξεκίνησε για το «μεγάλο ταξίδι», ένας από τους πιο ξεχωριστούς κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, που υπηρετούσε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Ο π. Δημήτριος Αθανασόπουλος πατέρας έντεκα παιδιών από τα οποία τα πέντε έχουν αφιερωθεί στην Εκκλησία, ήταν ο πατέρας της πλέον πολυιερατικής οικογένειας στην χώρα.

Τέσσερα αγόρια έγιναν Ιερείς, και μια κόρη έγινε μοναχή.

Αυτόν τον ξεχωριστό Κληρικό που αφιέρωσε τη ζωή του στην διακονία της Εκκλησίας, είχε τιμήσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου ενώ ο Μητροπολίτης Πατρών του είχε απονείμει τον χρυσό Σταυρό του Αγίου Ανδρέα.

Στην εξόδιο ακολουθία που παρακολούθησαν χιλιάδες κάτοικοι της Πάτρας και των γύρω περιοχών, χθες το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος διέκοψε αρκετές φορές την επικήδειο ομιλία του η οποία ήταν φορτισμένη από συγκίνηση.

«Λεβεντόψυχο» και «Ελληνόψυχο» τον χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Πατρών. Ο κ. Χρυσόστομος σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή της ομιλίας του είπε ότι το βράδυ του Σαββάτου όταν επισκέφθηκε το σπίτι του μακαριστού κληρικού, βίωσε τι θα πει ευτυχία, βλέποντάς τον κεκοιμημένο επί της κλίνης του.

Κι εξήγησε ότι, όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο, όσο κι αν από τα μάτια τους έτρεχαν δάκρυα, δεν μπορεί κανείς να περιγράψει με άλλα λόγια το γεγονός ότι τέσσερα παιδιά του ιερείς τον έντυναν, άψυχο πλέον, με τα άμφιά του στο νεκρικό κρεβάτι. Και πρόσθεσε ότι αυτή η σκηνή τού θύμισε την αντίστοιχη στιγμή με το δικό του πατέρα…

Ο ιερέας Δημήτριος Αθανασόπουλος, είχε δημιουργήσει παιδικό σταθμό ο οποίος φιλοξενούσε πάνω από 100 παιδιά από την Πάτρα, ενώ είχε χτίσει πολλούς Ναούς και παρεκκλήσια.

Χαρακτηριστική της επιρροής του εκλιπόντος στην τοπική Εκκλησία ήταν η φράση που είπε ο Μητροπολίτης Πατρών απευθυνόμενος σε εκείνον «Πάτερ Δημήτριε, σε ευγνωμονούμε για ό,τι προσέφερες στην Εκκλησία. Από εδώ και πέρα, όποιον χειροτονώ ιερέα, θα έχω εσένα για πρότυπο».

Ο π. Δημήτριος έφυγε σε ηλικία 75 ετών, έχοντας υπηρετήσει τα 50 από αυτά ως Κληρικός. Από τα 11 παιδιά του τα πέντε αφιερώθηκαν στην Εκκλησία. Από τα υπόλοιπα απέκτησε 31 εγγόνια και δισέγγονα.

undefined