ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: «Αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια, φιλοπατρία, σεβασμός στην παράδοση: θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας»

Της Μαριάννας Αποστόλου,

διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων

Ο πανηγυρικός της ημέρας, εκφωνήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες, Σεβαστές αρχές, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητά μου παιδιά

Πέρασαν εβδομήντα τρία (73) χρόνια από κείνη την ιστορική στιγμή. Διανύουμε, βέβαια, μια περίοδο ειρήνης, αλλά με πολλά και ποικίλα προβλήματα, όπως: οικονομική κρίση, αμφισβήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, κρίση αξιών, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, έντονος ανταγωνισμός, εκδηλώσεις και συμπεριφορές βίαιες και ανάρμοστες με τη δημοκρατία μας. Το θάρρος, η τόλμη, η αποφασιστικότητα, το αδούλωτο φρόνημα των αγωνιστών του ’40 ας γίνουν τα εφόδια μας, για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που περνάει η χώρα μας. Η ομοψυχία, η υπέρτατη αγάπη για την πατρίδα μας, ο σεβασμός στις παραδόσεις και τον σπουδαίο μας πολιτισμό, ας γίνουν τα κίνητρα στην προσπάθεια μας να ορθοποδήσει ξανά και να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα.

Υπάρχουν στις ιστορίες των λαών κάποιες χρονολογίες που προβάλλουν σεβαστά ορόσημα στο πέρασμα των χρόνων και είναι σταθμοί για τη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία τους. Τέτοια για μας είναι η ημέρα που οι βουνοπλαγιές και τα φαράγγια αυτής της γης αντιλάλησαν από τις τουφεκιές της Ελληνικής Ελευθερίας. Αυτή η μέρα που αποτέλεσε απαρχή για μια νέα περίοδο εθνικής ζωής. Η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν είναι μόνο μια υπέροχη ελληνική στιγμή, αλλά ημέρα με παγκόσμια ακτινοβολία και πανανθρώπινη απήχηση. Σε μια στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης κι ανάμεσά τους κάποιοι ισχυροί παραδίνονταν πανικόβλητοι, ως βορά στο χιτλερικό Μινώταυρο, η μικρή Ελλάδα είχε την τόλμη να υψώσει το ανάστημά της και να προτάξει τα στήθη της. Και με τη σθεναρή τους αντίσταση οι Έλληνες δίδαξαν στο κόσμο πως δεν αξίζουν τίποτα τα σύνεργα του αφανισμού μπρος στο μεγάλο όπλο που λέγεται ψυχή.

«Των Εθνών η μεγαλοσύνη δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».Έτσι η Ελλάδα εμψύχωσε την αποθαρρυμένη ως τότε Ευρώπη και με το λαμπρό παράδειγμα της και με το αίμα των παιδιών της άλλαξε τις τύχες του πολέμου και την πορεία της ιστορίας. Το σχέδιο να πατήσουν την Ελλάδα είχαν από καιρό επωάσει στο κεφάλι τους οι σύγχρονοι καίσαρες – δικτάτορες της Ιταλίας. Οι ώρες εκείνες ήταν κρίσιμες για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο φασισμός προχωρούσε ακάθεκτος. Η ανεξαρτησία των λαών, η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ατομική και εθνική ελευθερία δεν αναγνωρίζονταν πια ως αναφαίρετα δικαιώματα. Οι φασιστικές στρατιές πλημμύρισαν την Ευρώπη. Κράτη, Στρατοί σαρώνονται ! Οι νεκροί χιλιάδες ! Παντού φρίκη και απόγνωση !

Τότε ακριβώς έλαμψε στον ελληνικό ορίζοντα το ελπιδοφόρο φως ! Ο ελληνικός λαός, πιστός στις παραδόσεις του έθνους αρνήθηκε να δεχτεί   την υποδούλωση. Βροντοφώναξε ΟΧΙ. Και ηχούν στις πόλεις οι σειρήνες και οι καμπάνες στα χωριά. «Νυν υπέρ πάντων ο αγών». Κι έτσι κερδήθηκε η μάχη της Πίνδου, η πρώτη αληθινή μάχη της Ευρώπης. Οι Έλληνες παλεύουν με ηρωισμό  και δημιουργούν αυτό που όλοι οι λαοί αποκάλεσαν θαύμα:

«Το έπος της Αλβανίας». Όλοι οι ελεύθεροι λαοί της γης χαιρετίζουν χαρμόσυνα το απίστευτο γεγονός. Μέσα στην αποπνικτική σύγχυση των ιδανικών, μέσα στην ηττοπάθεια το φόβο και τον ταπεινό υπολογισμό που είχαν κυριεύσει τις ψυχές των ηγετών και λαών, έβλεπαν όλοι να ξεπηδά το θαύμα. Μέσα στην πάχνη των σκοτεινών εκείνων ημερών φάνηκε επιτέλους κάποιο φως, που έκραζε ότι υπάρχει πάντοτε κάτι που λέγεται χρέος και καθήκον και αίσθημα τιμής κι αυτό στέκει πάνω απ’ όλα.

Από την εκτυφλωτική λάμψη του έπους των ηπειρωτικών βουνών ο λαός μας πέρασε στο πυκνό σκοτάδι της κατοχής. Πείνασε, μάτωσε, αλλά δεν γονάτισε.  Οι Έλληνες οργάνωσαν στις πόλεις και στα χωριά την αντίσταση, άντεξαν τους διωγμούς, τα βασανιστήρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές, τις εκτελέσεις. Τα βουνά μας πλημμύρισαν από τους αγωνιστές της Λευτεριάς. Έτσι γράφτηκε το έπος της εθνικής αντίστασης στα βουνά και στις πολιτείες της πατρικής γης. Ένα έπος που απαίτησε βέβαια καινούριες και ακόμα βαρύτερες θυσίες.

Ο αγώνας της ηρωικής Ελλάδας ήταν η αρχή της νίκης των ελεύθερων εθνών. Σε όλα τα μέτωπα ο εχθρός δέχεται θανάσιμα χτυπήματα. Η ποθητή ειρήνη αρχίζει να διαφαίνεται. Και τότε ο κατακτητής εγκατέλειψε την Ελλάδα. Στο βράχο της Ακρόπολης υψώθηκε και πάλι η γαλανόλευκη .

Αγαπητοί συμπολίτες, σας καλώ να επιδείξουμε αντιστάσεις, να πούμε όχι σε κάθε ηθική κατάπτωση και κρίση αξιών, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας και να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον ως απόγονοι ηρώων που θα συνεχίσουν να μας κάνουν υπερήφανους για τους νικηφόρους αγώνες τους και μας καλούν πάντα να μιμηθούμε το παράδειγμά τους, να δείξουμε ως Έλληνες  εθνική ενότητα και ομοψυχία. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία, ο σεβασμός στην παράδοση ας αναδειχτούν σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας. Αξίες που θα υπερασπίσουμε και πάλι με αγάπη για την ελευθερία και τον συνάνθρωπο. Έτσι μόνο θα αντισταθούμε και θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον με Ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη για τις γενιές που έρχονται, για τα παιδιά μας για τον συνάνθρωπό μας. Στην πορεία μας αυτή ας στηθεί φωτεινός σηματοδότης ο ανώνυμος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας που…

Ήταν γενναίο παιδί !!! Mε τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά…

Και το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο… Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας Δεν έκλαψαν Γιατί να κλάψουν ;

Ήταν γενναίο παιδί !!!

Είναι γενναίοι οι Έλληνες!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1940