Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Οκτωβρίου 2013

Η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας και της υλοποίησης της δανειακής σύμβασης από την Τρόικα, η επιστολή που απέστειλε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό,  οι εκδηλώσεις και παρελάσεις για την επέτειο του ΟΧΙ, οι επικείμενες αυξήσεις σε καύσιμα, ΦΠΑ και άλλα από τον νέο χρόνο και οι έρευνες για τον Βρετανό Μπεν που αγνοείται από το 1991 και ενδεχομένως να βρίσκεται στην Κύπρο, είναι τα θέματα που προβάλλονται από τις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον κύριο τίτλο «Χαλάστρα από Ντάουνερ» γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ  Αλεξάντερ Ντάουνερ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπου υποστηρίζει ότι μια ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό ίσως δεν θα βοηθούσε την όλη διαδικασία. Αλλού αναφέρει ότι στο Φρέναρος, κατά την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, το σωματείο Ολυμπίας παρέλασε με το λάβαρο του σωματείου και τη σημαία του Che Guevara. Γράφει επίσης ότι η Αστυνομία σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, ερευνούν την υπόθεση του χαμένου Μπεν και στρέφονται στους συνοικισμούς των Ρομά στη Λεμεσό και στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στο μικροσκόπιο ο ELA της Λαϊκής» και γράφει ότι μέσα στις επόμενες αρχίζει ο κρίσιμος έλεγχος για τον ELA της Λαϊκής Τράπεζας, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η «Σ» αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχεδιάζει νέο ΔΗΣΥ και θέλει να δώσει στο κόμμα ένα κοινωνικό πρόσωπο. Γράφει επίσης ότι έρχεται νέο κύμα αυξήσεων των τιμών από την 1η Ιανουαρίου αφού θα αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ κατά 1% , δίνοντας ένα «τελειωτικό κτύπημα για τους καταναλωτές».

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Αμερικανοί στην Ελληνική» γράφει ότι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, φαίνεται ότι είναι πίσω από αγορές ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας. Αγόρασαν ομόλογα και είναι έτοιμοι να αποκτήσουν νέες μετοχές. Γράφει αλλού ότι με κοινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τους επικεφαλής της Τρόικας  ξεκινά σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και της υλοποίησης της δανειακής σύμβασης.  Αναφέρει  επίσης ότι με πανηγυρικές δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ».

Η «Χαραυγή» αναφέρει στο κύριο της  θέμα της με τίτλο «Όχι στην επαιτεία…»  ότι στους δρόμους κατεβαίνουν και πάλι σήμερα οι συνταξιούχοι ενάντια στα σκληρά και δυσβάστακτα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Γράφει επίσης ότι αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου οι τιμές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο. Προβάλλει επίσης συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Βιολογίας και Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Πάρη Σκουρίδη ο οποίος είπε ότι η ερευνητική του ομάδα είναι στη διαδικασία ελέγχου της πιθανότητας χρήσης ενός πρωτεϊνικού αναστολέα ως θεραπευτικού παράγοντα για τον καρκίνο.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” κάτω από τον τίτλο «Θετικός ο Πρόεδρος  για τη δεύτερη αξιολόγηση» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συναντήσεων της Τρόικας στην Κύπρο. Αναφέρεται αλλού στις καταιγίδες που έπληξαν τη Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω της νεκρούς, τραυματίες και ζημιές. Προβάλλει επίσης με φωτορεπορτάζ τις εκδηλώσεις και παρελάσεις με τις οποίες  η Κύπρος τίμησε την επέτειο του «ΟΧΙ».

Η αγγλόγλωση «The Cyprus Daily» κάτω από τον κύριο τίτλο «Χάος από την καταιγίδα» γράφει ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από την χειρότερη καταιγίδα εδώ και μία δεκαετία που έπληξε τη Βρετανία και την βορείο-δυτική Ευρώπη. Γράφει σε άλλο θέμα ότι σύμφωνα με πηγή από την Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να δοθεί  στην Αλβαρες και Μάρσιαλ ούτε ένα σεντ για την αμοιβή επιτυχίας που ζητά.  Αλλού γράφει ότι η Πάφος επιθυμεί τουρίστες κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ)