Spiegel: Η NSA έβαλε κοριούς και στην Ελλάδα

Μια ακόμη σελίδα έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπών της NSA κατά απλών πολιτών καθώς και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Η πληροφορία αυτή, εντοπίζεται σε έγγραφο της αμερικανικής NSA το οποίο παρουσίασε το Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών με το όνομα Special Collection Service, τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA και της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε 80 χώρες στον πλανήτη, με τις 19 να είναι στην Ευρώπη, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «Τα Νέα».

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Στην ευρωπαϊκή λίστα, εμφανίζεται πρώτη η Αθήνα, όπου εκτός από την μονάδα SCS υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται και η παρουσία μόνιμου προσωπικού. Αξιοσημείωτο είναι δε, πως από τις ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, την Μόσχα και την Βιέννη υπάρχει και προσωπικό αλλά και μηχανήματα, ενώ στο Μιλάνο υπάρχουν μόνο συσκευές υποκλοπής και καταγραφών.

Από που καταγράφει τα πάντα η NSA -Από που παρακολουθείται όλη η Αθήνα

Στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται πως οι εν λόγω πράκτορες εργάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα και σε καθεστώς διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια πρεσβειών με ειδική θωράκιση, αναφέρει το Spiegel, το οποίο παράλληλα υποστηρίζει πως οι μονάδες αυτές έχουν υπερσύγχρονους εξοπλισμούς υποκλοπών, οι οποίοι συνήθως τοποθετούνται στους υψηλότερους ορόφους αλλά και σε ταράτσες και καλύπτονται με πάνελ ή άλλες κατασκευές. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Πηγή: Spiegel-iefimerida.gr

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Πάντως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έπειτα από τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ…
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ και στους άλλους αξιωματούχους της NSA, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.
«Αναγνωρίζουμε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στο πώς συγκεντρώνουμε και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Μια επανεξέταση των αμερικανικών δυνατοτήτων παρακολούθησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Κάρνεϊ.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για  παρακολουθήσεις μεγάλης κλίμακας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. , συμπεριλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ.
Στις ΗΠΑ οι ευρωβουλευτές
Μάλιστα σήμερα αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών  του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να συζητήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες
Η επίσκεψη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Σήμερα κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο με αμερικανούς βουλευτές και το αντικείμενο της συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν το πώς θα μπορέσουν τα δύο μέρη να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
«Η  εμπιστοσύνη χάθηκε» δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής  Έλμαρ Μπροκ και πρόσθεσε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ των πολιτών.
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός, επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη συλλογή πληροφοριών, Μάικ Ρότζερς, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ότι συζήτησαν την ανάγκη να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Μάλιστα ανέφερε πως συζητείται να σταλεί αμερικανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι θα έχουμε συνομιλίες που ξεπερνούν τις μυστικές υπηρεσίες της κάθε χώρας» τόνισε.
Πηγή: Reuters