Η Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα καλεί σε στενότερη συνεργασία τις δύο χώρες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σε “στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των περιοχών μας σε θέματα ναυτιλίας και θαλάσσιας πολιτικής, για τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και στρατηγικά συμφέροντα…” καλεί την Ελλάδα η πρέσβειρα της Αυστραλίας, Πολυξένη  Μπλούμφιλντ, με άρθρο της το οποίο δημοσιεύεται σήμερα,  30 Οκτωβρίου 2013, στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, “Νέος Κόσμος”. Στο άρθρο της η κυρία Μπλούμφιλντ, αναφερόμενη στην Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014  και στην επιλογή της  να θέσει “ως οριζόντια θεματική” τα ζητήματα που άπτονται της ναυτιλίας και της εν γένει της θαλάσσιας πολιτικής, σημειώνει την “ζωτική σημασία που έχουν για την νησιωτική Αυστραλία” τα θέματα αυτά και επισημαίνει τον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας που την καθιστά “σημαντικό εταίρο και συνομιλητή τόσο στην περιοχή μας όσο και παγκοσμίως”.
Αναλύοντας την γενικότερη κατάσταση στο χώρο της νατιλίας, η Πρέσβης της Αυστραλίας επισημαίνει την “πρωτοκαθεδρία” του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου την οποία χαρακτηρίζει “αναμφισβήτητη”  και καταλήγει: “Η αυστραλιανή προεδρία του G20 και η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 αποτελούν μια ευκαιρία για τις δύο χώρες μας να προβάλουν τα σημαντικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα και να προωθήσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των περιοχών μας σε θέματα ναυτιλίας και θαλάσσιας πολιτικής, για τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και στρατηγικά συμφέροντα…”

Το πλήρες κείμενο του άρθρου της Πρέσβειρας της Αυστραλίας, στον “Νέο Κόσμο”, έχει ως ακολούθως:

TΗΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΜΠΛΟΥΜΦΙΛΝΤ*

Η Αυστραλία και η Ελλάδα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Από τα σημαντικότερα είναι και η σχέση μας με τη θάλασσα. Η θάλασσα αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ψυχής. Συνδέεται άρρηκτα με όλες τις πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης, αλλά και με την εθνική πρόοδο και ευημερία, με εμβληματική παρουσία παγκοσμίως τη δυναμική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική ελληνική ναυτιλία. Ο ελληνικός εφοπλισμός έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας και η συμβολή του στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι καθοριστικής σημασίας.

Δεδομένης της ναυτικής παράδοσης της χώρας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως και χαιρετίζουμε την επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως οριζόντια θεματική της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2014 θέματα που αφορούν τη ναυτιλία και τη θαλάσσια πολιτική. Μια συντονισμένη και συνεκτική στρατηγική για τη βιώσιμη διαχείριση του τεράστιου εύρους των θαλάσσιων δραστηριοτήτων προάγει τη μεγιστοποίηση των σημαντικών αναπτυξιακών οφελών και πόρων που αντλεί μια χώρα από τον θαλάσσιο χώρο της.

Ως νησιωτικό κράτος, με 60 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών και με περίπου 16 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων, όπου το 99 τοις εκατό του όγκου των εμπορευμάτων της χώρας μεταφέρεται με πλοία, είναι προφανές ότι θέματα που άπτονται της θαλάσσιας πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας και για την Αυστραλία. Σήμερα, φορτηγά πλοία μεταφέρουν ένα εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, κάρβουνου, σιταριού και άλλων εμπορευμάτων, αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από και προς τα λιμάνια της Αυστραλίας ετησίως, τα οποία αποτελούν το 10 τοις εκατό του συνολικού παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου και το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο στον κόσμο. Ένα σημαντικό ποσοστό των αυστραλιανών εξαγωγών ενέργειας, πόρων και τροφίμων, προς τις αναπτυσσόμενες αγορές μας στην Ασία και ανά τον κόσμο, μεταφέρεται από τον ελληνόκτητο στόλο.

Σε πολυμερές επίπεδο, ως ιδρυτικά μέλη, οι χώρες μας συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό της κατάλληλης ρυθμιστικής πολιτικής, αλλά και των υποδομών, που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού κλάδου, αλλά και των οικονομιών των δύο χωρών μας. Συνεργαζόμαστε επίσης για την ορθή διαχείριση και προστασία του μοναδικού μας θαλάσσιου περιβάλλοντος, με πρωτοβουλίες φορέων όπως η Αυστραλιανή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (AUSMEPA), η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας. Όπως αναμένεται, δεδομένης της στενής σχέσης του με την Αυστραλία και την περιοχή, ο ελληνικός ναυτιλιακός κλάδος εκπροσωπείται δυναμικά στο νέο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας- Αυστραλίας και η συμβολή του στην προσπάθεια ενίσχυσης της αμφίδρομης επιχειρηματικότητας και των διμερών μας σχέσεων είναι μεγίστης σημασίας.

Με το 90% του παγκόσμιου εμπορίου να διακινείται με θαλάσσιες μεταφορές, η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου είναι καθοριστική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 50 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας εμπορικής κίνησης περνάει μέσα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ πάνω από 60.000 πλοία περνούν από τα Στενά της Μάλακα κάθε χρόνο μεταφέροντας έως και 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, η αναγκαιότητα συνεργασίας για την εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών είναι προφανής. Οι εν λόγω θαλάσσιες οδοί επικοινωνίας είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Ασίας, όπως και της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Στην περιοχή μας αναπτύσσονται οι περιφερειακοί μηχανισμοί, όπως η Διάσκεψη Κορυφής Ανατολικής Ασίας, που προάγουν πρακτικές εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την ειρηνική επίλυση διαφορών, την ασφάλεια στη θάλασσα και την ελευθερία ναυσιπλοΐας, βάσει των διεθνών και περιφερειακών κανόνων. Πρωτοβουλίες, όπως το Διευρυμένο Θαλάσσιο Φόρουμ της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Τεχνική Σύνοδος για την Εκπαίδευση Ναυτικών Κατά της Πειρατείας, αναδεικνύουν την ανάγκη μιας πλειονομερούς προσέγγισης και ενός ουσιαστικού διαλόγου για τα σημαντικά αυτά θέματα, στον οποίο η συμβολή του ίδιου του κλάδου είναι απαραίτητη.

Υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια, όπως είναι η Ευρωασιατική Σύνοδος Κορυφής, επιδιώκουν τη διεύρυνση και εμβάθυνση της κατανόησης, της επικοινωνίας και της συνεργασίας των χωρών και των περιφερειών μας, προάγοντας την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων και συνεργειών αλλά και την εναρμόνιση πολιτικών που αφορούν διεθνείς προκλήσεις. Ως χώρα της Ασίας, αλλά με δυτικά χαρακτηριστικά, και ως μία από τις πιο ανοιχτές, ευέλικτες και ανθεκτικές οικονομίες στον κόσμο, η Αυστραλία μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο ηγετικός ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και η τεχνογνωσία και εμπειρία του κλάδου καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό εταίρο και συνομιλητή τόσο στην περιοχή μας όσο και παγκοσμίως. Η πρωτοκαθεδρία του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου είναι αναμφισβήτητη και αναδεικνύει στην πράξη ότι η εξωστρέφεια, η προσαρμοστικότητα και η ανταγωνιστικότητα που χαρακτηρίζουν τον κλάδο επιφέρουν σημαντικά οφέλη. Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και η εμπειρία της Αυστραλίας.

Η αυστραλιανή προεδρία του G20 και η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 αποτελούν μια ευκαιρία για τις δύο χώρες μας να προβάλουν τα σημαντικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα και να προωθήσουν μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των περιοχών μας σε θέματα ναυτιλίας και θαλάσσιας πολιτικής, για τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και στρατηγικά συμφέροντα. Η Αυστραλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και με άλλους εταίρους μας προς αυτή την κατεύθυνση.

*Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα.