Ο Κυπριακός Τύπος, 30 Οκτωβρίου 2013

Η έναρξη των επαφών της Τρόικας και οι απαιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, για οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις, η συνάντηση του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το αποτέλεσμα του τεστ DNA που απέδειξε ότι νεαρός στη Λεμεσό δεν είναι ο Μπεν Ντίναμ, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1991 στην Κω, καθώς και η άφιξη της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο και οι ανακρίσεις στην Κεντρική Τράπεζα, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.
Η «Αλήθεια» προβάλλει το πρωτοσέλιδό της κάτω από τον τίτλο «Ανακρίνεται σήμερα ο Διοικητής». Όπως γράφει, διεξήχθη χθες μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το οποίο ασχολήθηκε με τα μυστικά συμβόλαια, την ένοπλη φρουρά του Διοικητή, κρυφές κάμερες παρακολούθησης και την αμοιβή του οίκου AM. Αναφέρει επίσης ότι με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όχι με γραπτή επιστολή, έστειλε τις απόψεις του στην Κομισιόν εναντίον της αναβάθμισης της εκπροσώπησης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Γράφει επίσης για το Μέγαρο Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια επί προηγούμενων κυβερνήσεων χωρίς να γίνει τίποτε ενώ τώρα αποφασίστηκε να μην προχωρήσει στην ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ετοιμάστε πλάνο ιδιωτικοποιήσεων» και γράφει ότι οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις πριν αναχωρήσουν από την Κύπρο, ζήτησαν τα μέλη της Τρόικας, κάνοντας αναφορά στη ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων και cyta. Αναφέρει επίσης ότι συνάντηση με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας και αυτή θα γίνει σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία. Ο «Π» γράφει επίσης ότι λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι ανακριτές στην υπόθεση της Κεντρικής Τράπεζας άλλαξαν.

“Η Σημερινή» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη και πολύ στεναχωρημένη» προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη της μητέρας του Μπεν Νίνταμ, η οποία εξέφρασε θλίψη και στεναχώρια γιατί τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA που έγιναν στον 24χρονο νεαρό που διαμένει στη Λεμεσό, δεν είναι ο χαμένος γιός της. Γράφει επίσης ότι πλήρης ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων έθεσε η Τρόικα και δεν σηκώνει κουβέντα ενώ ευνοεί το βρετανικό μοντέλο. Γράφει επίσης ότι τρεις είναι οι πονοκέφαλοι για την Τράπεζα Κύπρου, η εξαγορά της Λαϊκής, η μετοχική δύναμη της τράπεζας και η απαίτηση για γρήγορη αποπληρωμή του ELA.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Πλάνο ιδιωτικοποιήσεων». Όπως γράφει, το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, που θα απαντά στο πώς και στο πότε, απαίτησε χθες η Τρόικα από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε όπως το πλάνο είναι έτοιμο μέχρι το  τέλος του χρόνου. Γράφει επίσης ότι στα χέρια της Τρόικας βρίσκεται από χθες το πλάνο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου και σήμερα θα τύχει αναλυτικής τεχνοκρατικής παρουσίασης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα που βρίσκεται από χθες στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο «Πειραματόζωο η CYTA» και γράφει ότι «με τη CYTA ως…πειραματόζωο ξεκινά στους επόμενους δύο μήνες η διαδικασία για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών». Αναφέρεται επίσης στη συνάντηση της Τρόικας με το ΑΚΕΛ όπου την πάγια θέση του κόμματος για απεμπλοκή της κυπριακής οικονομίας από το μνημόνιο επανέλαβε και ενώπιον του κλιμακίου της Τρόικας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Η «Χ» προβάλλει αλλού τις μαζικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων οι οποίοι απαιτούν σεβασμό στα γηρατειά.

Η “Cyprus Mail”, υπό τον κύριο τίτλο «Ζητούνται απαντήσεις στα συμβόλαια της Κεντρικής Τράπεζας», προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος απαίτησε όπως γίνουν γνωστά τα διάφορα ποσά για συμβούλους «οι οποίοι μας βοήθησαν να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας», όπως γράφει. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνεδρία της Ιεράς συνόδου, η οποία του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Εκκλησίας. Γράφει αλλού ότι το τεστ DNA κατέδειξε ότι ο νεαρός στη Λεμεσό δεν είναι ο μικρός Μπεν.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» κάτω από τον κύριο τίτλο «Επιθεωρητής Τρόικα» γράφει ότι άρχισε χθες η δεύτερη ανασκόπηση της κυπριακής οικονομίας για εκτίμηση της πορείας προόδου της οικονομικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου παρακολούθησε χθες άσκηση έρευνας και διάσωσης ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού, μεταξύ των κυπριακών και των γερμανικών δυνάμεων. Προβάλλει επίσης την εθιμοτυπική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)