NYT: Οι Έλληνες αμφισβητούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ – Νέες φωνές εμφανίζονται

Αμφισβήτηση των κυρίαρχων ΜΜΕ και στροφή προς τα εναλλακτικά νέα μέσα παρατηρούν οι NewYorkTimes σε χθεσινό άρθρο τους. 

Ακόμα και πριν από το χτύπημα της οικονομικής κρίσης, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Έλληνες ήταν “καχύποπτοι με τα ιδιωτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης σχεδόν όσο και με τους πολιτικούς, καθώς έβλεπαν και τις δύο μεριές συνδεδεμένες με ένα είδος χρόνιας καπιταλιστικής φιλίας που ώθησε τη χώρα στη χρεοκοπία”.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μέσα στην κρίση, η καχυποψία των Ελλήνων για τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχει αυξηθεί, ενώ “πεινούν” ακόμα περισσότερο για ενημέρωση από μη – παραδοσιακές πηγές, κυρίως αν παρεκκλίνει από την γραμμή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει καμία εναλλακτική στα μέσα λιτότητας που επιβάλλονται από τους δανειστές της.

“Υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης”, λέει η Ιωάννα Βώβου, διδάκτωρ επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. “Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι, ιδίως οι νεότεροι, λένε ότι έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης”.

Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση έχει τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτες εικασίες για τις αληθινές πηγές της ελληνικής φτώχειας, που κάποιες φορές “πνίγουν” αξιόπιστες πληροφορίες μέσα στο χάος των συνωμοσιών. Όμως, “τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να γεφυρώσουν το χάσμα εμπιστοσύνης με την ενθάρρυνση της δημοσιογραφίας των πολιτών και με την ενασχόληση με θέματα που παραμένουν ταμπού για τους ιδιωτικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς”.

Κάποια από τα νέα μέσα, όπως ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός RadioBubble, το περιοδικό Unfollow και το διαδικτυακό portalThePressProject κατηγορούν την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και “τη συμμαχία της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ”. 

“Όταν ξεκινάει ένας πόλεμος, στέλνουν στρατό να προστατεύσει τη δημόσια τηλεόραση”, λέει στους NYT ο Αποστόλης Καπαρουδάκης, ιδρυτής του RadioBubble το 2007. “Εδώ έστειλαν στρατό για να την κλείσει”. Μέσα όπως το Unfollow και το ThePressProject επιδιώκουν την ερευνητική δημοσιογραφία σε μία χώρα που δεν την ενθαρρύνει πάντα. “Συχνά λένε ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα μέσα. Εγώ νομίζω ότι οι οικονομικές ελίτ που ελέγχουν την κυβέρνηση”, ο Άρης Χατζηστεφάνου, συνιδρυτής του Unfollow. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέσο που θα αναφέρεται στην κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα”, λέει ο Κώστας Εφήμερος, ιδρυτής του ThePressProject. Το ThePressProject  δεν δέχεται διαφημίσεις από τράπεζες ή κυβερνητικούς οργανισμούς, “αφού τέτοιες πηγές διαφήμισης στην Ελλάδα συνδέονται με την εκμετάλλευση της πληροφορίας”.

Η ΑΥΓΗ