Ενδιάμεσες εκπτώσεις μόνο για… μαθηματικά μυαλά! Τέσσερις οι αναγραφόμενες τιμές στα προϊόντα!

Αύριο 1η Νοεμβρίου κάνουν πρεμιέρα οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις και οι έμποροι ελπίζουν πως η αγορά «θα κινηθεί» λίγο. Μόνο που για να «ζεσταθεί» η αγορά πρέπει αφενός οι καταναλωτές να έχουν λεφτά στην τσέπη και κυρίως μαθηματικό μυαλό!

Και αυτό γιατί τα καταστήματα υποχρεούνται να έχουν στις βιτρίνες τους τέσσερις τιμές για κάθε ποιόν. Μπερδευτήκατε; Λογικό. Ιδού η εξήγηση: κάθε προϊόν θα έχει στο ταμπελάκι του τέσσερις τιμές:
Α) την τιμή πριν το ΦΠΑ
Β) την τιμή μετά το ΦΠΑ
Γ) την αρχική τιμή
Δ) την τιμή μετά την έκπτωση

Αυτό είναι το ένα από τα δυο σημαντικά προβλήματα που επισημαίνει η ΕΣΕΕ και θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές. Το δεύτερο, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, είναι ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων» με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.

Οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται 10ημερες εκπτώσεις τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης, στο εξής θα υπάρχουν δυο περίοδοι ενδιάμεσων εκπτώσεων: το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου. Οι τακτικές εκπτώσεις παραμένουν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Αυτή την Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων είναι προαιρετική.

Το πλήθος των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κατά τόπους θα καθοριστεί με αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών που πρέπει να εκδοθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Βάσει νόμου, τα μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.) που δεν ανήκουν σε αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές

Οι τρεις μεγαλύτεροι Εμπορικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματα: ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00 (το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει ότι εναπόκειται στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι την ερχόμενη Κυριακή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή.

Μεγάλες… προσδοκίες

Ως προς τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα δείξουν κατά πόσο το πείραμα θα έχει θετικό ή μηδενικό άθροισμα.

«Αυτό που μένει να δούμε είναι τόσο εάν κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας η εμπορική κίνηση των καταστημάτων θα ανταποκριθεί στις αναμενόμενες προσδοκίες όσο και εάν τελικά στις 9 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα από το πρώτο ημερολογιακό 10ήμερο των μίνι εκπτώσεων θα είναι ικανοποιητικά για τους συναδέλφους επιχειρηματίες», αναφέρει.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε τους καταναλωτές να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο.

NewsIt.gr