Τουρκία: Με ισλαμικές μαντίλες μπήκαν στη Βουλή τέσσερις βουλευτές

Φορώντας ισλαμικές μαντίλες εισήλθαν την Πέμπτη στη Βουλή της Τουρκίας τέσσερις γυναίκες βουλευτές, θέτοντας και στην πράξη τέλος σε μία «νεκρή» πλέον απαγόρευση, η οποία επί δεκαετίες απαγόρευε τη χρήση της μαντίλας από λειτουργούς και υπαλλήλους του τουρκικού Δημοσίου.

Οι τέσσερις βουλευτές είναι μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα εάν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από 14 χρόνια, το 1999, η τουρκοαμερικανικής καταγωγής βουλευτής Μερβέ Κβακσί εκδιώχθηκε υπό ιαχές αποδοκιμασίας από τη Βουλή, επειδή εμφανίστηκε με μαντίλα για την ορκωμοσία της. Στη συνέχεια μάλιστα, έχασε την τουρκική υπηκοότητα.

Η επίμαχη απαγόρευση, επί δεκαετίες σύμβολο του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ακυρώθηκε στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων εκδημοκρατισμού που υπερψήφισε η κυβέρνηση Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα περισσότερα μέτρα αφορούσαν τις ελευθερίες που απολαμβάνει η κουρδική μειονότητα στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα συμπεριέλαβε στο πακέτο και την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στο Δημόσιο.

Η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε την οργή της κεμαλικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Ερντογάν να απορρίπτει την κριτική και να κάνει λόγο για «ένα βήμα προς την ομαλοποίηση».

Πηγή: Skai.gr