Ανάγκη για ψυχραιμία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η επίθεση κατά των γραφείων της Χρυσής Αυγής, από δύο άγνωστους άνδρες, που πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο μέλη ενώ ένα τρίτο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, δίνει νέα, εφιαλτική διάσταση στο όλο θέμα.

Είναι νωρίς ακόμη για να εκφρασθεί η οποιαδήποτε άποψη τόσο γύρω από την ταυτότητα των άγνωστων δραστών, όσο και για τα κίνητρα που τους όπλισαν. Αν πρόκειται, δηλαδή, περί στυγνών τρομοκρατών ή άλλων ακραίων στοιχείων ή οτιδήποτε άλλο.

Η δολοφονία των δύο νέων, σε συσχετισμό με την δολοφονία του άτυχου Φύσσα  ανοίγει έναν κύκλο αίμματος που περικλύει θανάσιμους κινδύνους για την δημοκρατία και την ομαλότητα. Οι δράστες προφανώς κινήθηκαν με σχέδιο να σκοτώσουν και να προκαλέσουν γενικότερη ανωμαλία.

Την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από το  άγος των επώδυνων οικονομικών μέτρων η εμφάνιση τέτοιων ομάδων ανεξέλεγκτης τυφλής βίας και  εγκληματικής δράσης μπορεί να αποδειχθούν η σπίθα που, ο μοι γένοιτο, θα ανάψει το φυτίλι και με αυτή την έννοια πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση με ψυχραιμία και σύνεση από όλες τις πολιτικές πλευρές και από τους Έλληνες.

Μπορεί στόχος των άγνωστών δραστών να είναι η αποσταθεροποίηση. Γι΄αυτό πρέπει η Δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτατα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την δράση της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης” κατά το κατηγορητήριο. Πρέπει, παράλληλα και οι διωκτικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων οπλοφόρων κακοποιών στοιχείων που αιμματοκύλησαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και κυρίως η Γερμανία να αντιληφθούν ότι αρκετά η χώρα περπάτησε σε τεντωμένο σχοινί, ακροβατώντας πάνω από την άβυσσο της εξέγερσης ενός λαού το ζωνάρι του οποίου συνεχώς σφίγγεται μέχρις εξοντώσεώς του.

Είναι εθνική ανάγκη να πρυτανεύσουν οι νηφαλιότερες απόψεις. Οι γνωστές πολιτικές κορώνες, ένθεν κακείνθεν δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες αυτή την κρίσιμη ώρα. Ελπίζουμε να το αντιληφθούν αυτό και οι κατά σύστημα αρνητές της Κουμουνδούρου.

Αλλά και η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να πολιτευθεί με γνώμονα την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος μιάς απευκταίας ανώμαλης εξέλιξης των γεγονότων.