ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Φαρσοκωμωδία

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Κωμικοτραγικό. Πάντα είχα την απορία πώς είναι δυνατόν κάτι να είναι τραγικό και κωμικό συγχρόνως. Την ίδια απορία την μοιράζομαι με άλλα έντεκα εκατομμύρια πέντε χιλιάδες τριακόσιους οκτώ Έλληνες. Μην κοιτάτε που δεν το λένε…
Φαντάζομαι ότι ούτε οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ακριβώς το πώς, αλλά εκείνοι πήγαιναν και γέμιζαν ασφυκτικά τα θέατρα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τη συνταγή… Έτσι αναδέιξαμε τους Αρχαίους τραγωδούς. Και επειδή τα θέατρα συνεχώς ήταν γεμάτα, υποψιάζομαι ότι ούτε εκείνοι το καταλάβαιναν, τουλάχιστον με την πρώτη φορά! Έτσι πήγαιναν και ξανα πήγαιναν! Την διαδρομή Αθήνα – Επίδαυρο την είχαν κάνει Ακρόπολη – Στύλοι Ολυμπίου Διός!
Μας έμεινε, όμως, ότι “γεννήσαμε” το Θέατρο. Μικρό πράγμα είναι; Ρωτήστε τα 11.005. 308 Έλληνες που δεν πατάνε σήμερα σε θέατρο…
Τραγικό είναι να προσπαθείς σκληρά και οι κόποι σου να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Κωμικό είναι να νομίζεις ότι προσπαθείς σκληρά ενώ είσαι χαλαρός και αραχτός.
Κωμικοτραγικό είναι να νομίζεις ότι είσαι ο ομφαλός της γης και να είσαι ο βάτραχος στην άκρη της λίμνης. Μετά θυμώνεις που δεν σου δίνουν τη σημασία που εσύ νομίζεις ότι έπρεπε να σου δίνουν…
Επίσης, κωμικοτραγικό είναι… να γελάμε με τα χάλια μας! Εγώ και άλλα έντεκα εκατομμύρια πέντε χιλιάδες τριακόσιοι Έλληνες το βιώνουμε καθημερινά. Ρωτήστε τις 10.655 συνΕλληνες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους…
Τόσοι προσπαθούν να γεμίσουν τα ταμεία… Οι άλλοι τα αδειάζουν…
Α, ρωτήστε και την Τρόικα. Και αυτοί δεν ήξεραν, αλλά πλέον, έμαθαν…
Κι από αναβολή σε αναβολή το πάνε!
Κωμικό, τραγικό ή κωμικοτραγικό το σίριαλ της «ανανέωσης» του ΣΑΕ;
Μετά χιλίων βασάνων φτιάχτηκε ένα Νομοσχέδιο. Με άλλες τόσες προσπάθειες συγκροτήθηκε και μία Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή.
Ποιοι είναι αυτοί που την στελέχωσαν; Γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Με κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις.
Ε, και λοιπόν;
Έγινε Ανασχηματισμός. Της Κυβέρνησης, όχι της Επιτροπής, αν και έκτοτε τελεί αυτή εν αδρανεία…
Μας είπαν να περιμένουμε τον Οκτώβρη που θα ορισθεί (εκλεγεί) νέος Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είμαστε Νοέμβρη και καλό μας μήνα! Κι από Πρόεδρο ξεμείνανε και η Επιτροπή της Βουλής και η Οργανωτική Επιτροπή για το ΣΑΕ!
Σε μία χώρα όπου το 90% είναι εκλεγμένοι ή διορισμένοι κάποιοι και αυτόκλητοι πρόεδροι (!) εμείς δεν βρίσκουμε πρόεδρο για την Οργανωτική Επιτροπή!!!
Αυτό, όμως, δεν είναι ούτε κωμωδία, ούτε τραγωδία. Αυτό είναι φαρσοκωμωδία!
Πότε θα τελειώσει;
Πρώτα, άγνωστον παραμένει το εάν θα τελειώσει. Έπειτα, ουδείς γνωρίζει εάν θα γίνει νέος ανασχηματισμός, εάν και πότε θα πάμε σε εκλογές, εάν και γιατί θέλουμε νέο ΣΑΕ. Βλέπετε, μας πρόκοψε το πρώτο!
Κι επειδή από Πυθία πια ξεμείναμε -που ν΄ αντέξει η δόλια χιλιάδες χρόνια όλο να την ρωτάνε- τον επόμενο που μπορούμε να ρωτήσουμε είναι τον αρμόδιο Υφυπουργό! Ούτε να το σκέφτεσθε! Όσο θα θέλατε εσείς να ξέρετε τι θα γίνει, άλλο τόσο, πιστεύω, θα ήθελε και εκείνος! Περιμένει, όπως περιμένουμε και μεις… Χάσαμε και την γνωστή από τα παλιά Θεία Όλγα! Εκείνη πάντα ήξερε!!!
Θα πείτε, εδώ καράβια χάνονται… Και πάλι μαζί σας είμαι. Αλλά μιας και τ΄αφήσαμε όλα στη μέση, δεν πρέπει να τα τελειώσουμε, έτσι ή αλλιώς; Να μην ξέρουμε, έχουμε ή δεν έχουμε ΣΑΕ. Έχουμε ή δεν έχουμε εκλογές και νέο προεδρείο; Έχουμε ή δεν έχουμε Πρόεδρο; Διότι από Ιούνη σε Νοέμβρη και από Δεκέμβρη σε Ιούνη πέρασαν χρόνια τρία και γενική συνέλευση γιόκ! Ούτε, φυσικά, και εκλογές! Τρία χρόνια τέλμα και τέσσερα που ήτανε η θητεία του απερχομένου προεδρείου, σύνολο έτη εφτά! Όσες και οι πληγές του Φαραώ!..
Αυτό, όμως, είναι σκέτη τραγωδία…