Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Νοεμβρίου 2013

Η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζες με 100 εκ. από τις τρεις εταιρείες Wargaming, Third Point και Δήμητρα Επενδυτική, οι εξελίξεις κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στην Κύπρο και την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, οι απαιτήσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και η δολοφονία δύο ατόμων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

 

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έκλεισαν τις τρύπες Ελληνική και Alpha Bank», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με συνολικά κεφάλαια 100 εκ. ευρώ το αμερικανικό hedge fund Third Point, η εταιρεία Wargaming με έδρα την Κύπρο και η Δήμητρα Επενδυτική κατέχουν πλέον το 75% της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι συρρικνώνονται στο υπόλοιπο 25% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου. Με έκδοση μετοχών και μετατρέψιμων αξιογράφων που θα αγοραστούν εξ ολοκλήρου από τη μητρική εταιρεία θα καλύψει η Alpha Bank τα 129 εκ. Αλλού, γράφει ότι οι επικεφαλής της Τρόικας υποδεικνύουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για αποκρατικοποιήσεις και ΓΕΣΥ. Σε άλλο της θέμα, γράφει για τη δολοφονία χθες βράδυ δύο μελών της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο.

 

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τρεις νέοι επενδυτές και υπερκάλυψη του στόχου», γράφει ότι κέρδισε το στοίχημα η Ελληνική Τράπεζα πετυχαίνοντας την ανακεφαλαιοποίηση  της χωρίς κρατική στήριξη, και το πέτυχε αυτό με την είσοδο τριών νέων μεγαλομετόχων (Wargaming, Third Point και Δήμητρα Επενδυτική), οι οποίοι επένδυσαν 100 εκ. ευρώ, με την εκκλησία να δηλώνει ικανοποιημένη από τη συμφωνία κατέχοντας το 7%. Αλλού, γράφει ότι είναι ορατός όσο ποτέ ο κίνδυνος ακόμη και μαζικών εκποιήσεων  περιουσιών καθώς ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων πνίγει τις τράπεζες. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ στη χθεσινή της συνεδρία μετά την ανασκόπηση της πενταετίας, γυρίζει σελίδα πλέον προς το μέλλον καθορίζοντας Προγραμματικό Συνέδριο.

 

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Πιέζουν για μεταρρυθμίσεις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι τροϊκανοί είναι αρκετά πιεστικοί στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων απαιτούνται ξεκάθαρο πλάνο για τις ιδιωτικοποιήσεις το συντομότερο, αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και διασαφήνιση του πλάνου για το ΓΕΣΥ. Αλλού, γράφει ότι μειώσεις μισθών της τάξης του 12-14% από αυτό τον μήνα επιδιώκει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Τραπεζών από τους υπάλληλους των τραπεζών προβάλλοντας την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι η Γενική Ελέγκτρια με πολυσέλιδο πόρισμα επιβεβαιώνει τις καταγγελίες για σοβαρές αποκλίσεις σε δεκάδες συμβόλαια που αφορούν προμήθεια τροφίμων στην ΕΦ.

 

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αρχίζει το ξεπούλημα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι με δύο διαφορετικές μεθόδους και προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα προχωρεί η Κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών CYTA, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων. Η αξία CYTA-AHK σύμφωνα με μελέτη ανέρχεται στα 2 δις. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι το ΑΚΕΛ οδηγείται σε προγραμματικό συνέδριο, το οποίο θα αποτελέσει το πολιτικο-ιδεολογικό εφαλτήριο για αποφασιστική συμβολή του κόμματος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κοινωνίας. Αλλού, φιλοξενεί δηλώσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλές αθετήσεις υποσχέσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, την ώρα που η οικονομία του τόπου πάει από το κακό στο χειρότερο.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συγκρατημένες οι ελπίδες για τη χειμερινή περίοδο», ότι οι ξενοδόχοι προειδοποιούν ότι το 50% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξουν κατά τη χειμερινή τουριστική περίοδο, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ να δηλώνει ότι κατάφερε να πείσει μόλις 59 τουριστικές μονάδες να συμμετάσχουν στο ετήσιο πρόγραμμα των πακέτων προσφορών για τη χειμερινή σεζόν. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη δολοφονία χθες βράδυ δύο ατόμων έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, η οποία διαπράχθηκε από μοτοσικλέτα. Αλλού, γράφει ότι η εφημερίδα Cyprus Mail γιορτάζει σήμερα τα 68α γενέθλια της.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Weekly κάτω από τον τίτλο «Κεφαλαιουχική ώθηση», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι τώρα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τους τρεις νέους μετόχους της για εξαγορά του 75% των μετοχών ύψους 100 εκ. ευρώ. Αλλού, γράφει ότι τα παράπονα κατά μελών της αστυνομίας αυξήθηκαν κατά 10% το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το παρατηρητήριο της Αστυνομίας. Σε άλλο της θέμα γράφει για την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενός άντρα στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΧΡ)