Ο ομογενής Παντελής Βολάρης ανακαίνισε το «γεφύρι του Κουντουριώτη»

Ο γνωστός (Λημνιός) μουσικοσυνθέτης της ελληνικής παροικίας Αυστραλίας χρηματοδότησε την ανακαίνιση του ιστορικού γεφυριού όπου ύψωσε την ελληνική σημαία ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, κατά την απελευθέρωση της Λήμνου το 1912.
Η χειρονομία του αυτή εκτιμήθηκε από τις Αρχές της ιδιαίτερης πατρίδας του και είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει ενθουσιασμένος, αλλά και συγκινημένος στη Μελβούρνη ο Παντελής Βολάρης.

Κατά το (καθιερωμένο) ταξίδι του στην Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμά του ήταν να παραμείνει στην ιδιαίτερη του πατρίδα τη Λήμνο για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς της απελευθέρωσης του νησιού στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Παντελής Βολάρης παραλαμβάνει την ελληνική σημαία από τον υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, κ. Γρηγόρη Κεφάλα

Ο Παντελής Βολάρης παραλαμβάνει την ελληνική σημαία από τον υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, κ. Γρηγόρη Κεφάλα

Οι συμπατριώτες όμως και ειδικά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ανδρέας Κλάψος, άδραξαν την ευκαιρία για να τιμήσουν, αλλά και να ευχαριστήσουν τον κ. Βολάρη, ο οποίος με πρωτοβουλία του ανακαίνισε το ιστορικό γεφύρι του χωριού του (με δαπάνη της οικογενείας του) ενώ συνέβαλε και στην ανέγερση μνημείου στο παραθαλάσσιο Βουρλίδια (με συνεισφορά ομογενών της Αυστραλίας και της Λήμνου) στο σημείο όπου το 1912 έγινε η απόβαση του απελευθερωτικού στρατού του Παύλου Κουντουριώτη.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν ο ιερός κλήρος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λήμνου κ. Κ. Ιερόθεου, οι ένοπλες δυνάμεις, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.
Η 8η Οκτωβρίου άρχισε με την δοξολογία στον ιερό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου και συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, (τα στεφάνια από δάφνες έφτιαξαν τα κορίτσια του χωριού) και την παρέλαση μαθητών.

Το απόγευμα έγινε η αναπαράσταση της απόβασης, δοξολογία στο μνημείο και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπου «τιμής ένεκεν» για τον κ. Βολάρη ήταν να κάνει τα αποκαλυπτήρια μαζί με τον υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού κ. Γρηγόρη Κεφάλα, ο οποίος και του παρέδωσε την Ελληνική Σημαία προς κατοχή του.
Ομάδα παλικαριών σε άλογα και πλήθος κόσμου ξεκίνησαν πεζοδρομία πάνω από τους λόφους προς τα Τσιμανδριά, όπως έγινε το 1912. Στο ιστορικό γεφύρι του χωριού, ο μητροπολίτης Λήμνου κάλεσε τον κ. Βολάρη, αυτή τη φορά να κάνει τα αποκαλυπτήρια του γεφυριού, ενώ η αντιπρόεδρος, Ελένη Δημάρη, του πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα, μια ανθοδέσμη και την εικόνα του Αγίου Ιωάννη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ακουγόταν και η καινούργια σύνθεση του συνθέτη Παντελή Βολάρη, «Όμορφη Λήμνος – Μάνα Ελλάδα» την οποία έγραψε ο ίδιος ειδικά για την 8η Οκτωβρίου, το δε συντονισμό έκανε ο εξαιρετικός, κ. Βασίλης Βουτσάς.
Φανερά συγκινημένος ο κ. Βολάρης ευχαρίστησε όλους για την τιμή που του έκαναν και ευχήθηκε πάντα να γιορτάζουν την ημέρα αυτή και να θυμούνται τις θυσίες που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός.

Δωρεές του μνημείου έγιναν από τους ακόλουθους φορείς και άτομα:
Πανλημνιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας, Χρήστος Κουτσογιάννης, Γιώργος Νταντάνης, Ανδρέας Σφυνδύλης, Χρήστος Καλαφάτης, Γιάννης Χατζηχαραλάμπου, Νίκος Καρακίζος, Παντελής Βολάρης, Χρυσάφης Σκαλιώτης, Γιώργος Δεριμπόγλου και Ανδρέας Κλάψος.

Πηγή: Neoskosmos.com