«Έφυγε» ο στιχουργός Γιάννης Καλαμίτσης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών άφησε σήμερα (3/11) ο στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Καλαμίτσης.

Ο Γιάννης Καλαμίτσης γεννήθηκε στην πόλη του Πειραιά στις 31 Οκτωβρίου 1939. Επαγγελματικά ακολούθησε αρχικά το δρόμο του πατέρα του, την εμπορεία υφασμάτων, συνέχισε με αρχιτεκτονικές σπουδές στον Καναδά τις οποίες όμως εγκατέλειψε σύντομα.

Το συγγραφικό ταλέντο του τον οδήγησε σε διαφορετικά μονοπάτια γράφοντας στίχους και σενάρια θεατρικών επιθεωρήσεων. Οι συνεργασίες που διέπραξε ως στιχουργός ήταν πολυπληθείς. Το στιχουργικό έργο του μελοποίησαν συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά..

Φωνή στις δημιουργίες του έδωσαν σημαντικοί καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής. Μεταξύ αυτών η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Δήμητρα Γαλάνη.

Από το 1990 και μέχρι πρόσφατα, ο Γιάννης Καλαμίτσης ασχολήθηκε και με τα ερτζιανά καθώς υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός, με εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας, σε μία σειρά γνωστών συχνοτήτων (ΑΝΤ1, ΝΕΤ, Real). Λοιπά χόμπι του υπήρξαν η ζωγραφική, η οινοποιία, η ξυλουργική και το ποδόσφαιρο.

Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν λόγω της νεφρικής ανεπάρκειας που αντιμετώπιζε η οποία δυστυχώς τον νίκησε.

Μίας από τις μεγαλύτερες στιχουργικές επιτυχίες του υπήρξε αναμφισβήτητα το τραγούδι «Άνθρωποι μονάχοι», ντυμένο μουσικά από το Γιάννη Σπανό και ερμηνευμένο από τη Βίκυ Μοσχολιού. Κατά πολλούς, ένα από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου που συνεχίζει να έχει την ίδια επιρροή.

Πηγη: hit channel