Εκλογές την 1η Δεκεμβρίου στην Κοινότητα Σίδνεϊ

Του ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ
Neoskosmos.com

Για την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου ορίστηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών κατά την ετήσια γενική συνέλευση την προηγούμενη Κυριακή στο οίκημα του φορέα στο προάστιο Λακέμπα.
Στη συνέλευση παρέστησαν 223 μέλη και πολλές από τις ερωτήσεις αφορούσαν την οικονομική κατάσταση της Κοινότητας, που το 2012-2013 είχε έλλειμμα άνω των $500.000.

Αυτό, όπως εξηγήθηκε, οφείλεται κυρίως, αφενός, σε διαφυγόντα ενοίκια από το κτίριο του Paddington και, αφετέρου, στην αύξηση του προσωπικού στο Γηροκομείο της Κοινότητας, με απαίτηση των κυβερνητικών αλλαγών, κάτι που είχε ως συνέπεια να ανεβεί κατά πολύ το μισθολογικό κόστος.
Η ελλειμματική κατάσταση αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι και τα επόμενα ένα με τρία χρόνια έως ότου ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις στο κτίριο του Paddington και μπορέσει και πάλι το ακίνητο αυτό να αποτελέσει τον οικονομικό αιμοδότη της Κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Χάρης Δανάλης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλους τους τομείς δράσης που αναπτύσσει ο φορέας, ενώ ο ταμίας κ. Χρήστος Μπελέρχας εστίασε στην οικονομική κατάσταση. Και οι δυο τους δε, απέρριψαν ισχυρισμούς ότι στα τελευταία οκτώ χρόνια αυξήθηκε το χρέος και κάποιες οφειλές της Κοινότητας λέγοντας ότι το 2005 τα οφειλόμενα ήταν περίπου $7 εκ. και το 2013 περίπου $6 εκ.

Η Συνέλευση αποδέχθηκε ομόφωνα, με μία μόνο τροποποίηση, σχετικές προτάσεις που δεσμεύουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει με τις ανακαινίσεις και να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα μέλη.

Άλλη πρόταση που συζητήθηκε ήταν εκείνη που ζητούσε τον περιορισμό στην χρήση των ψήφων με εξουσιοδότηση-proxies. Σήμερα ένα άτομο μπορεί να κατέχει όσες τέτοιες εξουσιοδοτήσεις επιθυμεί.

Το προεδρείο αφού άκουσε την επιχειρηματολογία της πρότασης, δεν την έκανε δεκτή γιατί όπως αναφέρθηκε αντίκειται στο νόμο περί εταιρειών, και σε αυτή την ενέργεια συναινεί και η νομική συμβουλή που ζήτησε και έλαβε το Δ.Σ. από δικηγόρο (Barrister).

Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει τις εκλογές, εξελέγη άνευ άλλου υποψηφίου ο κ. Νίκος Θλιβέρης ο οποίος θα πλαισιώνεται από τα ακόλουθα έξι μέλη που προέκυψαν μετά από ψηφοφορία: Κατερίνα Βέτσικα, Θανάσης Οικονόμου, Άννα Ιωαννίδου, Κώστας Αποΐφης, Φωκίων Βούρος, Στέλλα Βαλενζουέλα.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις συζητήσεις που θα έχουν οι διάφορες πτέρυγες της Κοινότητας για τον καταρτισμό συνδυασμών/ψηφοδελτίων