Τα πιο ακριβά έργα τέχνης παγκοσμίως

Είναι πολλά τα λεφτά…!

 

Μεγάλη αίσθηση δημιούργησε η είδηση ότι ο πίνακας  “The Scream” του Edvard Munch πωλήθηκε για σχεδόν 120 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή πώληση που έχει επιτευχθεί σε δημοπρασία. Όμως δεν είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ. Τα πιο ακριβά έργα του κόσμου της τέχνης έχουν, ως επί το πλείστον, πωληθεί εκτός των οίκων δημοπρασίας.

Νο 10: Το 2006 ο Γεωργιανός δισεκατομμυριούχος Bidzina Ivanishvili πλήρωσε 95,2 εκατομμύρια δολάρια για τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο «Dora Maar au chat».

Νο 9: Το 2008, ο συλλέκτης Annibale Berlingieri πούλησε σε ιδιώτη, 100 εκατομμύρια δολάρια τον πίνακα “Eight Elvis” του Andy Warhol.

Νο 8: Ο πίνακας του Πικάσο «Garçon à la pipe” πουλήθηκε και αυτός για 104 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση έγινε από τον οίκο Sotheby το 2004 . Οι αγοραστή φημολογείται ότι ήταν ο Guido Barilla, ιδιοκτήτης του Ομίλου Barilla.

Νο 7: Ο δισεκατομμυριούχος Lily Safra με έδρα το Λονδίνο φημολογείται ότι είναι ο αγοραστής του γλυπτού “Walking Man I” του  Alberto Giacometti, το οποίο πουλήθηκε το 2010 από τον οίκο Sotheby για 104 εκατομμύρια δολάρια.

Νο 6: Το έργο του Πικάσο «Nude, Green Leaves, and Bust» πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή από τον οίκο Christie το 2010. Ήταν μέρος της περιουσίας του Frances Lasker Brody.

Νο 5: Το έργο του Edvard Munch “The Scream” πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby για 119,9 εκατομμύρια δολάρια σε έναν ανώνυμο πλειοδότη. Ο πωλητής ήταν ο Petter Olsen, Νορβηγός επιχειρηματίας .

Νο 4: Το 2006 ο μεγιστάνας των καλλυντικών Lauder αγόρασε το “Portrait of Adele Bloch-Bauer” του Gustav Klimt για 135 εκατομμύρια δολάρια από την ανιψιά του Bloch-Bauer.

Νο 3: Ο David Geffen πούλησε το 2006 το «Woman III» του Willem de Kooning στον δισεκατομμυριούχο Steven Cohen για 137,5 εκατομμύρια δολάρια .

Νο 2: Το 2006, ο Geffen πούλησε το “No. 5, 1948″ του Jackson Pollock  σε ανώνυμο αγοραστή για 140 εκατομμύρια δολάρια.

Νο 1: Το 2011, η χώρα του Κατάρ αγόρασε για 250 εκατ. δολάρια  το «The Card Players” του  Paul Cézanne,   από τον Έλληνα μεγιστάνα Γιώργο Εμπειρίκο.

Parapolitika.gr