Πίνακας του Σαγκάλ μεταξύ των άγνωστων έργων στο διαμέρισμα του Μονάχου

Πίνακες άγνωστοι ως τώρα, ανάμεσα στους οποίους ένας Μαρκ Σαγκάλ και μια αυτοπροσωπογραφία του Ότο Ντιξ, βρίσκονται ανάμεσα στα έργα που ανακαλύφθηκαν από τους τελωνειακούς στη Γερμανία στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου, αποκάλυψε την Τρίτη ειδική στην Ιστορία της Τέχνης.Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άουγκσμπουργκ (νότια Γερμανία), στη διάρκεια της οποίας η γερμανική εισαγγελία διευκρίνισε πως ο αριθμός των ανακαλυφθέντων έργων ανέρχεται σε 1.406, το παλαιότερο από τα οποία χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Μεταξύ των σκίτσων, των χαρακτικών και των πινάκων υπάρχουν επίσης δημιουργίες των Τουλούζ – Λοτρέκ, Ρενουάρ, Πικάσο, Καναλέτο και Κουρμπέ.

Η Μάικε Χόφμαν, ιστορικός της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, υπογράμμισε πως ο άγνωστος πίνακας του Σαγκάλ, ο οποίος αναπαριστά μια αλληγορική σκηνή, χρονολογείται σύμφωνα με την ίδια πιθανόν από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και είναι «ιδιαιτέρως αυξημένης ιστορικής αξίας». Όμως η προέλευσή του δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

Ο Ράινχαρντ Νέμετς, εισαγγελέας του Άουγκσμπουργκ, υπογράμμισε πως ένα μέρος των έργων ανήκε στην αποκαλούμενη από τους ναζί «εκφυλισμένη» τέχνη, αυτή των καλλιτεχνών που μισούνταν από το ναζιστικό καθεστώς, και ορισμένα είχαν κλαπεί από εβραϊκές οικογένειες. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε την εμπορική αξία τους.

Η Χόφμαν υπογράμμισε πως «οι έρευνες για την προέλευση των έργων είναι πολύπλοκες και απαιτούν πολύ χρόνο». Διευκρίνισε, παράλληλα, πως οι πίνακες βρέθηκαν σε «πολύ καλή κατάσταση».

Ο Ζίγκφριντ Κλέμπε, αξιωματούχος των τελωνείων του Μονάχου, υπογράμμισε πως η ανακάλυψη του «θησαυρού» έγινε το Φεβρουάριο του 2012 και όχι το 2011, όπως ανέφερε ως τώρα ο γερμανικός Τύπος.

Εβραϊκή οργάνωση κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Γερμανία για ηθική συνέργεια στην απόκρυψη των κλεμμένων πινάκων μετά τις αρχικές πληροφορίες ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση της ανακάλυψης.

Η υπόθεση δημιουργεί ένα νομικό και ηθικό ναρκοπέδιο για τις αρχές. Το ναζιστικό καθεστώς λεηλάτησε συστηματικά εκατοντάδες χιλιάδες έργων τέχνης από μουσεία και ιδιώτες σε όλη την Ευρώπη.

Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άγνωστου αριθμού έργων και μουσεία σε όλο τον κόσμο έχουν διεξαγάγει έρευνες για να πιστοποιήσουν την προέλευση των εκθεμάτων τους.

Οι πίνακες βρέθηκαν μέσα στο διαμέρισμα που διατηρεί στο Μόναχο ο Κορνέλιους Γκούρλιτ, ένας 80χρονος ο οποίος πάσχει προδήλως από ψυχαναγκαστικό θησαυρισμό, μια εμμονική διαταραχή που ωθεί στην καταναγκαστική συσσώρευση διαφόρων αντικειμένων.

Είχε ελεγχθεί νωρίτερα από τα γερμανικά τελωνεία όχι μακριά από το Άουγκσμπουργκ, μέσα σ’ ένα τρένο που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γερμανία, και είχε βρεθεί στην κατοχή του ένα σημαντικό ποσό σε μετρητά.

Ο δικαστής Ράινχαρντ Νέμετς δήλωσε πως σε βάρος του Κορνέλιους Γκούρλιτ διεξαγόταν έρευνα για «φορολογική απάτη», αλλά επίσης για «κλεπταποδοχή» έργων τέχνης.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια να δημοσιευτεί στο Internet κατάλογος των έργων που βρέθηκαν. Πρόσθεσε πως, αντί γι’ αυτό, οι αρχές καλούν όποιον πιστεύει πως σ’ αυτά τα έργα τέχνης μπορεί να υπάρχουν πίνακες που ανήκαν δικαιωματικά στους προγόνους του, να εμφανισθεί και να το δηλώσει.

Στο μεταξύ, αυστριακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι δεν σχεδιάζουν να ερευνήσουν το σπίτι του Γκούρλιτ στην Αυστρία.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμη απευθύνει αίτημα αρωγής προς τους αυστριακούς συναδέλφους τους, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Ζάλτσμπουργκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η κατοικία του Κορνέλιους Γκούρλιτ στο Ζάλτσμπουργκ μοιάζει ερειπωμένη και ακατοίκητη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό