Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Νοεμβρίου 2013

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και οι αναφορές του κ. Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η χθεσινή συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικας επί του επικαιροποιημένου μνημονίου, η δήλωση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το κυπριακό ποδόσφαιρο στην Ζυρίχη αλλά και η δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη ότι η ΚΟΠ δεν διαπραγματεύεται τη συμφωνία για το κυπριακό ποδόσφαιρο και τέλος η ληστεία θρίλερ σε χρυσοχοείο στη Λεμεσό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

 

Η “Αλήθεια” στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Έκανε πίσω ο Ντάουνερ» γράφει ότι αναδιπλώθηκε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ και δημοσίως απέσυρε τα περί τελεσιγράφου λέγοντας ότι κακώς ερμηνεύθηκε η δήλωση, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν. Αλλού η “Α” γράφει ότι η Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι ανακριτές πήγαν στην Κεντρική Τράπεζα αλλά τονίζει ότι “σε καμιά περίπτωση λήφθηκε ή ζητήθηκε από τον Διοικητή να της ΚΤ να δώσει κατάθεση και ουδέποτε επικαλέστηκε οποιουσδήποτε λόγους για να μην συναντηθεί με τους ανακριτέ”ς. Επίσης αναφέρει ότι  μισθολογικές μειώσεις 13% όπως αυτές στην Τράπεζα Κύπρου αξιώνει ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο «`Ίντσες μπροστά` πολλά… πόδια πίσω” αναφέρεται στο κύριό της θέμα στις προσπάθειες για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό και γράφει ότι με ανταλλαγή εγγράφων και πρόοδο που δεν ξεπερνά τη… μια ίντσα συνεχίστηκε και χθες η διαδικασία για την κατάληξη επί του κειμένου της κοινής δήλωσης στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι τέλος στο προκλητικό φαινόμενο παραχώρησης λιμουζίνων σε διάφορους αξιωματούχους επιχειρεί με πρόταση νόμου να θέσει η Βουλή, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των δικαιούχων υπηρεσιακού οχήματος. Επίσης η «Σ» αναφέρει πρωτοσέλιδα ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου σχολιάζοντας τη συμφωνία για το ποδόσφαιρο δήλωσε ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν να υπάγονται κάτω από την “ε/κ διοίκηση”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Με κύριο τίτλο «Καλοπιάσματα από Ντάουνερ», “Ο Φιλελεύθερος” αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και γράφει στο κύριό του θέμα ότι ο κ. Ντάουνερ επέλεξε τακτική χαμηλών τόνων και καλοπιάσματος της ε/κ πλευράς και θέλησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε σε βάρος του με στόχο να κερδίσει χρόνο αλλά και τη θέση του ως μερικής απασχόλησης απεσταλμένος του ΟΗΕ. Αλλού ο “Φ” γράφει ότι με θετική αξιολόγηση έκλεισαν χθες οι ουσιαστικές εργασίες της Τρόικας στην Κύπρο και σήμερα ανακοινώνεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αναφέρει επίσης πρωτοσέλιδα ότι με επείγουσα επιστολή προς τους ημικρατικούς οργανισμούς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών δίνει κατευθυντήριες γραμμές για να περιλάβουν στους προϋπολογισμούς νέες ρυθμίσεις που αφορούν το προσωπικό και τα επιδόματα που ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

 

«Να διαφυλαχθούν τα συμφωνηθέντα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι αν η τ/κ πλευρά συνεχίσει να μη σέβεται έμπρακτα την προ πολλού συμφωνημένη βάση της διαπραγμάτευσης καθώς και τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και να εμμένει στη συνομοσπονδιακή λογική, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αλλού προβάλλει δήλωση στο ΚΥΠΕ του Προέδρου της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη ότι η ΚΟΠ δεν διαπραγματεύεται αλλαγή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αλλά ούτε τη διαδικασία υλοποίησής της. Επίσης η «Χ» αναφέρεται σε ληστεία θρίλερ που έγινε χθες σε χρυσοχοείο στην καρδιά της Λεμεσού, κατά την οποία υπήρξε καταδίωξη, πυροβολισμοί, πάλη σώμα με σώμα, τραυματισμοί και τελικά σύλληψη των τριών ληστών.

 

 

“Ντάουνερ: Δεν υπάρχει τελεσίγραφο» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» και γράφει ότι η πολυαναμενόμενη χθεσινή συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Ντάουνερ για να “ξεκαθαρίσει την ατμόσφαιρα” κατέδειξε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΗΕ απορρίπτει την ιδέα ότι έχει τεθεί τελεσίγραφο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος χάνει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο λόγω της αρνητικής δημοσιότητας από την ανοχή του κράτους στην παράνομη παγίδευση πουλιών. Επίσης γράφει ότι σχεδόν 1.000 περιστατικά οικονομικού εγκλήματος καταγράφηκαν το 2012 στην Κύπρο.

 

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με κύριο τίτλο “Κανένα τελεσίγραφο” ανφέρει πως ο ΕιδικόςΣύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τελεσίγραφο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε ενδιαφέρον επενδυτών για τις Κυπριακές Αερογραμμές και γράφει ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δημιουργήσει ομάδα διαπραγμάτευσης για να διεξάγει συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι ο Υφυπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξε να μην σχολιάσει κατηγορίες ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της στην Κύπρο για να κατασκοπεύει τηλεπικοινωνίες άλλων χωρών.

 

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)