Προλάβετε τις ..ιώσεις με διατροφή!

Αν και καθυστερημένα τα πρωτοβρόχια και οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν ήδη την εμφάνιση τους. Όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή τις περισσότερες φορές καταλήγουμε κρεβατωμένοι με πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πόνους σε όλο το σώμα και ρίγη ρίγη από τον πυρετό.
Για να περάσουμε, όμως, φέτος έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων όπου συνωστίζονται πολλά άτομα  αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφή μας.
Επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συνδέεται με την προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα. Και για του λόγου του αληθές το κρεμμύδι και το σκόρδο θεωρούνται τα φυσικά αντιβιοτικά.
Όσο και ενοχλεί η μυρωδιά τους  αποτελούν ασπίδα προστασίας του οργανισμού  αφού και τα δυο έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα έχει η ρέγκα, οι σαρδέλες, το  σκουμπρί, τα  στρείδια αφού αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ψευδαργύρου και συνενζύμου Q-10.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραμικρή έλλειψη ψευδαργύρου ή Q-10 αποδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.
Επίσης, τα γαλακτοκομικά  προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Οι ζωικές πρωτεΐνες (όπως  ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέτει τα αντισώματα.
Να σημειωθεί εδώ ότι η κοτόσουπα λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη βλέννα, περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων ενώ καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης.
 Ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση έχουν τα πράσα, και τα  μήλα τα οποία περιέχουν μια  ουσία την κουερσετίνη,  που προστατεύει τους  βλεννογόνους και τους πνεύμονες.
Οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές περιέχουν ένα ισχυρό κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, που μπορεί να αναχαιτίσουν όλους τους παθογόνους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.
γιατί χρειάζεται η  βιταμίνη C 
Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα πορτοκάλια συμβάλλει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού ενώεξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ  μπορεί να δράσει προληπτικά.
Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Οι ειδικοί στο σημείο αυτό συνιστούν ότι για  να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει τα τρόφιμα αυτά να γίνουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, που θα περιλαμβάνει καθημερινά φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
iatropedia.gr