Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ραδιομέγαρο

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκκένωση της ΕΡΤ και συμπαράστασης στους εργαζόμενους πραγματοποιείται το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Η κεντρική πύλη του κτιρίου παραμένει κλειστή (τοποθετήθηκε αλυσίδα και χειροπέδες) και φρουρούμενη από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Στο σημείο βρίσκονται ανταποκριτές από ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, Νίκος Χουντής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Τη συγκέντρωση χαιρετίζουν επίσης οι υπάλληλοι καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμη μία φορά η χώρα μας μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν από νωρίς την είδηση της επιχείρησης της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

To Reuters αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν τα ξημερώματα έφοδο στο Ραδιομέγαρο και απομάκρυναν τους εργαζομένους που βρίσκονταν εντός.

Το βρετανικό πρακτορείο ανέφερε ότι έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτίριο και προσήχθησαν τέσσερα άτομα (τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα).

Το Associated Press αναφέρει στο τηλεγράφημά του ότι απομακρύνθηκαν όσοι εργαζόμενοι παρέμεναν στο Ραδιομέγαρο, λέγοντας πως την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης βρίσκονταν εντός ελάχιστοι και δεν έχει αναφερθεί βία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την είδηση της εκκένωσης των εγκαταστάσεων από την αστυνομία τα ξημερώματα και αναφέρει ότι έγιναν έρευνες σε κάθε δωμάτιο ενώ διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο απωθούνταν από τα ΜΑΤ.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου του BBC στην Αθήνα παρουσίασε ήδη από το πρωί την είδηση στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού, λέγοντας πως η επέμβαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη.

7 November, 2013 @ 9:48 [Autosave] by Panhellenic Post

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Η επιχείρηση στην ΕΡΤ έγινε νομιμότατα και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση του ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε στις 04:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κατάληψη στο ραδιομέγαρο ήταν παράνομη και μίλησε για «λίγες δεκάδες που αντιδρούσαν».

«Ήθελαν να επενδύσουν σε σκηνικό αναταραχής. Δεν δώσαμε αυτήν την ικανοποίηση» είπε.

Σύμφωνα με τον Σ.Κεδίκογλου, έπρεπε να τερματιστεί η κατάληψη για να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

7 November, 2013 @ 9:00 [Autosave] by Panhellenic Post

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση. Δεν εντοπίστηκαν ζημιές στο κτίριο ή τον εξοπλισμό του.

Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει πλέον κανείς εργαζόμενος μέσα στο ραδιομέγαρο εκτός από τον εισαγγελέα, την αστυνομία και εκπρόσωπο των εργαζομένων και γίνεται καταμέτρηση των μηχανημάτων. Στο ραδιομέγαρο μπήκαν λίγο πριν τις 7.30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βούτσης, Στρατούλης, Καραγιαννίδης, Μαντάς και Βαλαβάνη οι οποίοι ζήτησαν να είναι παρόντες στην καταμέτρηση. Ωστόσο δεν τους επετράπη η είσοδος στο κτίριο αλλά μόνο στο προαύλιο.

7 November, 2013 @ 7:40 [Autosave] by Panhellenic Post

Με εντολή του Υπουργού κ. Δένδια αφέθηκαν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που είχαν προσαχθεί στην Γενική Ασφάλεια.

7 November, 2013 @ 7:28 [Autosave] by Panhellenic Post

Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλή τον κ. Στρατούλη, πέρασαν το μπλόκο και βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ προκειμένου να συναντήσουν τον Εισαγγελέα και να ενημερωθούν. Παρούσα και η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Μανωλάκου.

7 November, 2013 @ 7:01 [Autosave] by Panhellenic Post

Με το πρώτο φως της ημέρας, αρκετός κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το Ραδιομέγαρο. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπεύσει, αλλά και κάποιοι καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο γνωστός τραγουδιστής Βασίλης Παπακωσταντίνου.

Αν και η κατάσταση στις 7 το πρωϊ ήταν σχετικά ήρεμη έξω από το Ραδιομέγαρο, εντούτοις η όλη επιχείρηση ακόμη δεν έχει λήξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κάποιες προσαγωγές δημοσιογράφων στην Ασφάλεια. Δεν είναι ξεκάθαρο αυτή την ώρα εάν το Ραδιομέγαρο έχει περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια της αστυνομίας ή παραμένουν ακόμη μέσα σ΄αυτό κάποιοι εργαζόμενοι, αν και αυτό το τελευταίο μοιάζει αδύνατον καθώς πλέον οι αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει το κτήριο.

7 November, 2013 @ 6:56 by Panhellenic Post

Τα ΜΑΤ έχουν απωθήσει τους εργαζόμενους και τον κόσμο προς την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Μέσα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής μπήκαν λίγο πριν τις 5 το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο.
Την ώρα της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο ο δημοσιογράφος που ήταν στον αέρα συνέχιζε να κάνει εκπομπή. Τον διέκοψαν και του ζήτησαν να βγει από το στούντιο. Ρώτησε τους αστυνομικούς εαν αυτή είναι η εντολή τους και όταν του απάντησαν καταφατικά, καληνύχτισε τους ακροατές και είπε: Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή Βαθιά”.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

7 November, 2013 @ 6:21 by Panhellenic Post

Περίπου από τις 3 το πρωί είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, παρουσία εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές, ενώ μεταξύ των προσαχθέντων είναι ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ραδιόφωνο.

Στο σημείο υπάρχουν έξι κλούβες των ΜΑΤ, ενώ η είσοδος στο κτήριο έχει απαγορευτεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εντός του προαυλίου και στην είσοδο του Ραδιομεγάρου, ενώ αστυνομικοί έχουν μπει στο στούντιο της ΕΡΑ και το εκκενώνουν, καθώς ακόμα μέσα στο κτήριο παραμένουν περίπου 50 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί μπήκαν από πλαϊνή π;oρτα.«Όροφο ανά όροφο σκούπα στο Ραδιομέγαρο», λέει εργαζόμενος της ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί.Την ώρα που μίλαγε ο εκφωνητής της ΕΡΑ, οι αστυνομικοί του είπαν να σταματήσει και η εκπομπή διεκόπη ενώ ήταν στον «αέρα». Ο δημοσιογράφος αφού καληνύχτησε τους ακροατές ρώτησε τους αστυνομικούς: «αυτή είναι η εντολή σας;» και εκείνοι του απάντησαν «ναι». Τότε είπε «εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή βαθιά». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι απευθύνουν κάλεσμα συμπαράστασης μέσω των κοινωνικών δικτύων, με το σύνθημα: «Ήρθε η ώρα της δράσης. Όλοι στο ραδιομέγαρο! H ΕΡΤ είναι δική μας».Από τα ξημερώματα συνεχώς καταφτάνουν εργαζόμενοι στη Μεσογείων, ανάμεσά τους και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου.Επίσης «ανέβασαν» στον ιστότοπο ertopen.com, το εξής κείμενο:«Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο.Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας!Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός.Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ’ ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση θεάσή σας!»