Καταδίκη βρετανού στρατιώτη για την εν ψυχρώ δολοφονία Αφγανού

Στρατοδικείο της Βρετανίας έκρινε ένοχο σήμερα έναν βρετανό στρατιώτη για την εν ψυχρώ δολοφονία το 2011 ενός τραυματισμένου αφγανού αντάρτη.

Η ποινή του στρατιώτη Α, που ονομάστηκε έτσι για νομικούς λόγους καθώς δεν επιτρεπόταν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, θα ανακοινωθεί αργότερα, κινδυνεύει όμως να καταδικαστεί σε ισόβια.

Δύο άλλοι στρατιώτες (ο Β και ο Γ), που φέρονταν να υποκίνησαν τον στρατιώτη Α να διαπράξει τη δολοφονία, αθωώθηκαν στη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη στο Μπάλφορντ, στη νότια Αγγλία.

Ο στρατιώτης Α, που αρνείται τις κατηγορίες, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός αντάρτη τον οποίο πυροβόλησε εξ επαφής στο ύψος του στήθους με ένα πιστόλι 9 χιλιοστών στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν.

Όπως απεικονίζεται στο βίντεο που τραβήχτηκε από μια κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κράνος του στρατιώτη Β, ο Α φώναξε «Πάρ’ την, κάθαρμα». Και στη συνέχεια στράφηκε προς τους συναδέλφους του και τους είπε: «Προφανώς, αυτό θα μείνει μεταξύ μας, παιδιά. Μόλις παραβίασα τη Συνθήκη της Γενεύης», που αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Το περιεχόμενο του βίντεο, που παρουσιάζει την εκτέλεση του Αφγανού, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο στη διάρκεια της δίκης.
Τα γεγονότα σημειώθηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο αντάρτης, οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες και μία χειροβομβίδα, τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση βρετανικού ελικοπτέρου Απάτσι.

Οι στρατιώτες Α, Β και Γ έλαβαν εντολή να μεταβούν στο σημείο όπου βρισκόταν για να εξακριβώσουν αν είναι τραυματισμένος ή νεκρός. Είδαν τον Αφγανό αιμόφυρτο, με ανοιχτά τα μάτια, όπως καταγράφηκε στο βίντεο.

Ο στρατιώτης Α ενημέρωσε τους ανώτερούς του ότι ο αντάρτης είναι ζωντανός. Αυτός όμως κρύφτηκε πίσω από κάποια δέντρα για να μην είναι ορατός από το ελικόπτερο. Εκεί τον σκότωσε ο Α.

Στη διάρκεια της δίκης ο στρατιώτης Α παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε τον αντάρτη, όμως ισχυρίστηκε ότι ήταν ήδη νεκρός.
Όμως ο γιατρός Νίκολας Χαντ δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο Αφγανός ήταν ζωντανός όταν δέχθηκε τον πυροβολισμό.
Η δίκη ξεκίνησε τον Αύγουστο, μετά τη σύλληψη των τριών στρατιωτών τον Οκτώβριο του 2012, αφού η αστυνομία εντόπισε το βίντεο από το συμβάν στον φορητό υπολογιστή ενός στρατιώτη.