Από πότε οι βουλευτές μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου μέσα στη Βουλή χάνεται το μέτρο, όπου θριαμβεύει η αμετροέπεια του λόγου και όπου  το κλίμα γίνεται εμφυλιοπολεμικό. Πιστεύαμε, όμως, ότι αυτά ανήκαν στο παρελθόν. Σ΄ένα παρελθόν που είχε οδηγήσει τη χώρα πολλές φορές στην άβυσο ανωμάλων καταστάσεων και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

Δυστυχώς, οι θλιβερότερες στιγμές του εθνικού Κοινοβουλίου αναβίωσαν και χθες, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή, τα επεισόδια έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ που “μεταφέρθηκαν” ως πληροφορία στη Βουλή για να μετατρέψουν το ήδη οξυμένο κλίμα σε πολεμικό.

Έτσι, σε καρυγαλέα αντίθεση με την σοβαρότητα που συνιστά η πρόταση δυσπιστίας, τα  άδεια έδρανα (!) πήραν “φωτιά”. Ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε ότι υπέστησαν «προπηλακισμό και άγριο ξυλοδαρμό» από τα ΜΑΤ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Στρατούλης.

Υπέστησαν όλα αυτά οι βουλευτές; Πού; Έξω από τη Βουλή; Μέσα στη Βουλή; Διότι αφού είχαμε εκείνη την ώρα τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει το κόμμα τους, εκεί δεν όφειλαν να βρίσκονται; Αλλά όχι. Βρίσκονταν έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όπου εκτυλίσσονταν μία άλλη, παράλληλη, “επιχείρηση” του ΣΥΡΙΖΑ και μιας χούφτας πρώην εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ. Η επιχείρηση ανακατάληψης του δημόσιου κτηρίου!

Ο κ. Λαφαζάνης διερωτήθη με οργισμένο ύφος μέσα στην Αίθουσα της Βουλής: «Υπάρχει Δημοκρατία ακόμη;”

Εξαιρετικό το ερώτημα. Μόνο που λάθεψε στην διεύθυνση… Το ερώτημα αυτό όφειλε να το απευθύνει στους συγκεντρωμένους στην Αγία Παρασκευή.  Διότι είναι ακριβώς αυτοί που επιχειρούν, μήνες τώρα, να καταλύσουν κάθε έννοια Δημοκρατίας σ΄αυτόν τον τόπο.  Στην επιδίωξή τους αυτή, βρήκαν την συμπαράσταση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Διερωτήθη, ακόμη, ο κ. Λαφαζάνης, εάν “οι βουλευτές έχουν δικαιώματα, έχουν ρόλο ή βασιλεύουν μόνο τα ΜΑΤ;»

Στην Ελλάδα πρέπει πράγματι να γίνει πολύς λόγος για το ρόλο και τα δικαιώματα των βουλευτών. Διότι όπως με όλα έτσι και σ΄αυτό υπερβάλουμε. Πρώτα-πρώτα είναι βέβαιο ότι όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν χθες έξω το Ραδιομέγαρο, πήγαν με συγκεκριμένο σκοπό και ολοκάθαρη επιδίωξη:  Να ανοίξουν τις κλειστές και φυλασσόμενες πόρτες για να εισέλθουν μαζί τους μέσα στο Ραδιομέγαρο και όλοι όσοι βρίσκονταν απέξω προσπαθώντας να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό διακηρύσσουν άλλωστε οι ίδιοι, όταν λένε ότι μόνη νόμιμη ραδιοτηλεόραση είναι η ΕΡΤ και ότι πρέπει άμεσα να ξαναλειτουργήσει όπως και πριν. Αυτό επιχειρούν και οι λίγοι πρώην εργαζόμενοι. Να μπουν πάλι μέσα να την ¨ξαναλειτουργήσουν¨.

Αν ήθελαν να εισέλθουν μόνοι τους στο κτίριο οι βουλευτές (να κάνουν τι;)  θα είχαν τουλάχιστον φροντήσει οι ίδιοι να απομακρύνουν τους υπολοίπους ώστε να μην διαγράφεται υπαρκτός ο κίνδυνος ενός γενικού “ντου”.  Αλλά αυτό ακριβώς ήταν ό,τι επιδίωκαν. Να συνδράμουν του συγκεντρωμένους να ανακαταλάβουν το ραδιομέγαρο.  Γι αυτό, άλλωστε, έχουν κατασκηνώσει απέξω και οι “διαμαρτυρόμενοι” και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά οι συγκεκριμένοι βουλευτές πρέπει σήμερα κιόλας να παραιτηθούν από το αξίωμά τους γιατί παραβίασαν τον όρκο που έδωσαν  αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους! Τι λέει ο όρκος τους; “Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου”.

Η όλη προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως συνάδει με τον όρκο τους “να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους”;  Η κατάληψη δημόσιου κτηρίου δεν παραβιάζει το νόμο; Είναι σύννομη η με όποιον τρόπο προτροπή, διευκόλυνση ή παρακίνηση σε κατάληψη δημόσιου κτηρίου, όπως έκαναν χθες οι εν λόγω βουλευτές με την παρουσία τους ανάμεσα σ΄εκείνους που επιδιώκουν να ξαναμπούν στο Ραδιομέγαρο, αλλά και με την αξίωσή τους προς τους αστυνομικούς να ανοίξουν τις πόρτες;  Μέχρι και στα κάγκελα σκαρφάλωσαν κάποιοι για να προσδώσουν χαρακτήρα “ηρωϊσμού” στην ανυπακοή τους στο Σύνταγμα, το οποίο πουθενά δεν λέει ότι στα καθήκοντα και το ρόλο του βουλευτή είναι και η κατάλυση της έννομης Τάξης. Επιτάσσει, αντίθετα, υπακοή.

Δεν ξέρουμε αν όλα αυτά ήταν και καλά προσχεδιασμένα.  Σίγουρα, όμως, ακολούθησαν το κλασικό παράδειγμα όλων των διαδηλώσεων που δύο φορές την ημέρα δημιουργούν ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις: Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων των καναλιών και στο βραδυνό… Όταν, δηλαδή, έχουν την δυνατότητα να “βγουν” στον “αέρα” σε ζωντανή σύνδεση…

Λυπηρό είναι το γεγονός ότι εκτάκτως παρενέβη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, για να ενισχύσει τη εικόνα της “κρισιμότητας”  καλώντας την κυβέρνηση “να καταδικάσει τη βιοπραγία σε βάρος βουλευτών του κοινοβουλίου».

Πάλι καλά που αυτός τουλάχιστον απέφυγε να πει  (όπως έκανε ο κ. Λαφαζάνης) ότι οι βουλευτές υπέστησαν “άγριο ξυλοδαρμό” από τους αστνομικούς. Προφανώς κάποιοι ξαναείδαν τις επίμαχες τηλεοπτικές σκηνές και τον προφύλαξαν…