Βενιζέλος: Λαμβάνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των Ελλήνων της Αιγύπτου

Την αισιοδοξία του για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, «Αλεξανδρινός Ταχυδρόμος».

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τα τελευταία χρόνια, η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αίγυπτο έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά, με τις ελληνικές επενδύσεις να ανέρχονται στα 3 δισ. δολάρια κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων Ευρωπαίων επενδυτών στη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε η ελληνική ομογένειας της Αιγύπτου αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και πολύτιμο αρωγό στις προσπάθειες της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η ελληνική ομογένεια, τόνισε, διαμορφώνει μία θετικότατη εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες στην αιγυπτιακή κοινωνία και στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια της Αιγύπτου.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι “η Ελληνική Κοινότητα της Αιγύπτου τηρεί μία μετριοπαθή στάση και διατηρεί την ηρεμία και τη συνοχή της, αποφεύγοντας να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις”. “Και χαίρομαι διότι η θετική εικόνα των Ελλήνων της Αιγύπτου και οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου”, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι η πρεσβεία και οι προξενικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες να μεριμνούν για την ασφάλεια της Παροικίας και να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Ερωτηθείς για το θέμα της χορήγησης της αιγυπτιακής υπηκοότητας στους Έλληνες της Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: “Το δίκαιο αυτό αίτημα των Ελλήνων της Αιγύπτου αποτελεί, πράγματι, ένα σημαντικό και λεπτό θέμα, το οποίο εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Τόσο η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, η οποία είναι σε συνεχή επαφή με τις αιγυπτιακές Αρχές, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου προΐσταμαι, διατηρεί το ζήτημα ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων με την ηγεσία της φίλης Αιγύπτου”.

Πηγή: NewsIt.gr