ΗΠΑ: Καλπάζει η βία στις ταινίες κατηγορίας PG-13

Η βία με πυροβόλα όπλα σε αμερικανικές ταινίες που μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά άνω των 13 ετών έχει υπερτριπλασιαστεί από το 1985, χρονιά από την οποία άρχισε να ισχύει το σύστημα καταλληλότητας των κινηματογραφικών ταινιών.

Οι ταινίες αυτές, που χαρακτηρίζονται «PG-13» (parental guidance 13, κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 13 χρόνων με συναίνεση των γονέων), περιείχαν το 2011 και το 2012 πολύ περισσότερες βίαιες σκηνές με πυροβόλα όπλα από αυτές που απευθύνονταν μόνο στους ενήλικες και χαρακτηρίζονταν «R» (restricted, ακατάλληλες).

Αυτά τα στοιχεία αναφέρονται σε αμερικανική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Προκαλεί σοκ αυτή η έκρηξη της βίας με όπλα στις ταινίες που έχουν στόχο, πολύ συχνά άμεσα ένα εφηβικό κοινό», εκτιμά ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο και βασικός συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ από την αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics.

Η κατηγορία PG-13 στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι γονείς προειδοποιούνται ότι ορισμένες σκηνές μπορεί να μην συνιστώνται για παιδιά κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπούσμαν, οι ταινίες αυτές δεν πρέπει ποτέ να περιέχουν βία που να εμπίπτει στην κατηγορία των ταινιών «R» οι οποίες προορίζονται για τους ενήλικες. «Φαίνεται πως οι ταινίες που περιέχουν σκηνές σεξ είναι αυτές που εμπίπτουν συχνότερα στην κατηγορία των ταινιών μόνο για ενηλίκους και όχι αυτές που περιέχουν βία», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 915 ταινίες οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 1950 ως το 2012 και ήταν μέσα στις 30 δημοφιλέστερες κάθε χρονιά. Εντόπισαν τις σκηνές βίας διάρκειας πέντε λεπτών σε καθεμιά από αυτές και προσδιόρισαν αν χρησιμοποιούνταν πυροβόλα όπλα. Συνολικά οι σκηνές βίας έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί ανάμεσα στο 1950 και το 2010.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, από το 1985 – χρονιά από την οποία άρχισε η κατάταξη καταλληλότητας των ταινιών στις ΗΠΑ – 94% από 367 ταινίες μεγάλου μήκους που εξετάσθηκαν περιείχαν τουλάχιστον μια σκηνή βίας διάρκειας μεγαλύτερης των 5′. Συνολικά οι ταινίες αυτές είχαν 700 σκηνές βίας με πυροβόλα όπλα.

Στις ακατάλληλες για ανηλίκους ταινίες, ο μέσος αριθμός των σκηνών βίας με πυροβόλα όπλα έχει παραμείνει σχεδόν ο ίδιος (1,54 σκηνή ανά ώρα) από το 1985 ως το 2010. Οι ταινίες «PG-13» το 1985 δεν περιείχαν σχεδόν καμιά σκηνή βίας με πυροβόλα όπλα. Όμως, μετά την χρονιά αυτή, η συχνότητα των εν λόγω σκηνών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται και από το 2005 η αύξησή τους ολοένα και επιταχύνεται.

Zougla.gr