Νέα μέθοδος πρόληψης εμφράγματος

Νέα «επαναστατική» μέθοδο πρόληψης των καρδιακών εμφραγμάτων ανέπτυξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, κάνοντας χρήση μη επεμβατικών σαρωτών (scanner) που χρησιμοποιούνται ήδη για τη διάγνωση του καρκίνου.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ. Μαρκ Ντουέκ εξήγησε μέσω της ιατρικής επιθεώρησης Lancet ότι με τη χρήση του λεγόμενου ποζιτρονικού τομογράφου (PET-CT) μέσα σε 20 λεπτά μπορούν να ληφθούν πληροφορίες για τη δομή της καρδιάς και να εντοπιστούν αγγεία με ίχνη βλάβης.

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών για το πόσο κοντά βρίσκεται ένας ασθενής στο έμφραγμα, κάτι που θα μας επιτρέπει να το προλαμβάνουμε με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση», είπε ο δρ . Ντουέκ.

Σήμερα οι ασθενείς που πιστεύεται ότι απειλούνται από έμφραγμα χρειάζεται να υποβληθούν σε αγγειογραφία που διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα υπό τοπική αναισθησία, με την εισαγωγή καθετήρα στα αγγεία.

Με τη νέα μέθοδο
 στον ασθενή χορηγείται ένεση με ακίνδυνο ραδιενεργές υγρό που χρησιμεύει για την επισήμανση στην τομογραφία της συσσώρευσης λίπους που μπλοκάρει τις αρτηρίες προξενώντας την απειλή εμφράγματος.

skai.gr