Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Νοεμβρίου 2013

Η αντιπαράθεση στο ΔΗΚΟ ενόψει την εκλογικής αναμέτρησης της 1ης Δεκεμβρίου που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του κόμματος, τα προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει η Κύπρος την επόμενη δόση στο Eurogroup της 19ης Δεκεμβρίου, οι κινητοποιήσεις ομάδων του πληθυσμού μετά την επικαιροποίηση του Μνημονίου και οι προειδοποίησεις του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου προς τους οφειλέτες της Τράπεζας ότι η ανοχή τελείωσε, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στον Τύπο της Δευτέρας. Στα πρωτοσέλιδα προβάλλονται επίσης η τραγωδία στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, οι εξελίξεις σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, και η υπόθεση εμπορίας βρέφους στη Λάρνακα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Ανοίγουν πληγές στο ΔΗΚΟ”, γράφει ότι σε υψηλούς τόνους, με βαριές κουβέντες και χαρακτηρισμούς, διεξάγεται η προεκλογική μάχη Μάριου Καρογιάν και Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία του κόμματος. Γράφει, επίσης, ότι ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και δήλωσε πεπεισμένος ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλού γράφει ότι συγκεκριμένη δέσμη μέτρων προς αποτροπή του φαινομένου του ξεπουλήματος των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα θα εξαγγείλει σύντομα ο Υπουργός Εσωτερικών.

Η “Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Εμφύλιος στο ΔΗΚΟ στη μάχη για την προεδρία”, γράφει ότι στα όρια του εμφυλίου πολέμου κινείται πλέον η πορεία του ΔΗΚΟ προς την εκλογική συνέλευση της 1ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι ανοίγει ξανά το κεφάλαιο υιοθεσίες και ότι την ώρα που διεξάγονται οι έρευνες για την υπόθεση εμπορίας βρέφους στη Λάρνακα, η Στέλλα Κυριακίδου αποκαλύπτει άλλη μια παρόμοια περίπτωση που της καταγγέλθηκε. Επίσης, γράφει ότι εικόνες χάους και απόλυτης καταστροφής συνθέτουν το σκηνικό στις Φιλιππίνες, μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Προαπαιτούμενα για δόση”, γράφει ότι πυρετωδώς πρέπει να εργαστεί η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα για να επιτευχθούν τα προαπαιτούμενα, αν θέλει η Κύπρος να εξασφαλίσει την τρίτη δόση, στο Eurogroup στις 19 Δεκεμβρίου, αφού τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Γράφει, επίσης, ότι Κυβέρνηση και Ηνωμένα Έθνη, πέραν των κατ’ ιδίαν συζητήσεων για επίτευξη συμφωνίας στην κοινή δήλωση, επιλέγουν και τακτική δημόσιων παρεμβάσεων, προκειμένου να περάσουν τα δικά του μηνύματα. Αλλού γράφει ότι καταθέσεις από τους δύο Βούλγαρους που φέρονται ως οι βιολογικοί γονείς του νεογνού, που θα παραχωρείτο παράνομα σε ζεύγος από τη Δερύνεια, έλαβε χθες το ΤΑΕ Λάρνακας.

Η “Χαραυγή” έχει ως κύριο τίτλο “Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν” και γράφει ότι τσουνάμι αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από εργαζομένους, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας αναμένονται το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι κυβερνώντες, λειτουργώντας ως «τροϊκανότεροι των Τροϊκανών», προωθούν παντοιοτρόπως ξεπούλημα μέσω ιδιωτικοποιήσεων και νέα σκληρά μέτρα λιτότητας υπό το κάλυμμα της δήθεν «επικαιροποίησης» του Μνήμονιου. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες χιλιάδες είναι οι νεκροί από το ανελέητο κτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Επίσης, γράφει ότι το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις ξεκίνησε αγώνα στήριξης όσων απειλούνται να μείνουν άστεγοι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Προειδοποιούνται οι οφειλέτες”, γράφει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας, δήλωσε ότι η ανοχή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει τελειώσει. Γράφει, επίσης, ότι περίπου 10.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους μόνο σε μια πόλη των Φιλιππίνων, ύστερα από μιαν από τις χειρότερες καταιγίδες που καταγράφηκε ποτέ, εξαπολύοντας άγριους ανέμους και γιγάντια κύματα που παρέσυραν σπίτια και σχολεία. Επίσης, γράφει ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για τους ανοικτούς αιθέρες αναμένεται να δώσει ώθηση στις χειμερινές αφίξεις.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΡΑΓ)