Παραπάνω από 5,6 δισεκατομμύρια συνδρομής «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων μέχρι το 2019

Αναμφισβήτητα, η νούμερο ένα συσκευή που άλλαξε άρδην τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι το κινητό τηλέφωνο. Από την έλευσή του μέχρι και σήμερα, μετετράπη από εξωπραγματικό gadget υψηλής τεχνολογίας, σε καθημερινό συνεργάτη σε κάθε σχεδόν στιγμή της καθημερινότητας μας. Η συνολική αποδοχή του καταναλωτικού κοινού προς τα κινητά τηλέφωνα είναι καθολική, ενώ όπως διαφαίνεται, η εξάπλωσή τους τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί με τους ίδιους ακάθεκτους ρυθμούς. Η τελευταία έκθεση Mobility Report της Ericsson, αποκαλύπτει ότι οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φτάσουν τα 9,3 δις παγκοσμίως μέχρι το 2019 και περισσότερο από το 60% εξ αυτών, περί τα 5,6 δις, θα είναι συνδρομές για smartphones. Για την υποστήριξη της χρήσης των smartphones, τα δίκτυα WCDMA/HSPA αναμένεται να καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2019. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα (65%) του παγκόσμιου πληθυσμού θα καλύπτεται από δίκτυα 4G/LTE.

Αυτή τη στιγμή τα smartphones αντιπροσωπεύουν περίπου το 25 με 30% του συνόλου των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο αποτελούν την πλειοψηφία (55%) των κινητών τηλεφώνων που πουλήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ο Douglas Gilstrap, Senior Vice President & Head of Strategy στην Ericsson, λέει: «Ο γρήγορος ρυθμός πρόσληψης των έξυπνων κινητών συσκευών είναι πρωτοφανής και αναμένεται να συνεχιστεί. Χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια για να φτάσουμε στο ένα δισεκατομμύριο συνδρομών για smartphones, αλλά θα χρειαστούν λιγότερα από δύο για να φτάσουμε τα 2 δισεκατομμύρια συνδρομές. Από φέτος μέχρι το 2019, οι συνδρομές για smartphones θα τριπλασιαστούν. Είναι ενδιαφέρον ό,τι η τάση αυτή θα καθοδηγηθεί από την πρόσληψη των συσκευών στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς συσκευές χαμηλότερου κόστους γίνονται διαθέσιμες».

Η διακίνηση δεδομένων από έξυπνες κινητές συσκευές θα αυξηθεί κατά 10 φορές μεταξύ 2013 και 2019, φτάνοντας τα 10 ExaByte. Η διακίνηση βίντεο αυξάνεται κατά 55% σε ετήσια βάση και θα αποτελεί περισσότερο από το 50% των διακινούμενων δεδομένων, ενώ η κοινωνική δικτύωση και οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα αντιπροσωπεύουν αμφότερες περίπου 10% το 2019.

Αυτή η έκδοση του Ericsson Mobility Report περιλαμβάνει επίσης περαιτέρω ανάλυση του App Coverage, μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση της απόδοσης του δικτύου και της εμπειρίας του χρήστη, με ιδιαίτερη έμφαση στους εσωτερικούς χώρους και τα αστικά περιβάλλοντα. Τα ραδιοκύματα εξασθενούν γρήγορα καθώς περνούν μέσα από τα κτίρια και η υψηλή συγκέντρωση χρηστών, τα οικοδομικά υλικά και το ύψος, όλα θέτουν επιπλέον προκλήσεις.

Η καλή κάλυψη κινητής τηλεφωνίας είναι πλέον μια σημαντική πτυχή της ζωής για πολλούς, αφού κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων πέντε παραγόντων ικανοποίησης από τη ζωή στην πόλη.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των διακινούμενων δεδομένων μέσω κινητών προέρχεται από τις πόλεις, η Ericsson συγκρίνει τρεις διαφορετικές στρατηγικές για την παροχή κάλυψης σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας λογισμικό προσομοίωσης για να προβλέψει την έκταση της κάλυψης εφαρμογών σε πολυώροφα κτίρια.

Για να συνοδεύσει τη Mobility Report, η Ericsson δημιούργησε ένα νέο εργαλείο διερεύνησης της διακίνησης δεδομένων, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα από την έκθεση για να κατασκευάσει προσαρμοσμένα διαγράμματα και πίνακες. Οι πληροφορίες μπορούν να φιλτραριστούν ανά περιοχή, αριθμό συνδρομών, τεχνολογία, κινητικότητα και τύπο συσκευής.

Zougla.gr