Πρόσκληση εκλογικής συνεργασίας από τους ΑΝ.ΕΛ. στον ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συζήτησης μεταξύ των δύο κομμάτων, όπως είχε συμφωνηθεί –κατά τον ίδιο- σε προ μηνών συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για κοινή «αντιμνημονιακή» δράση σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, ή άλλες για θέματα Δημοκρατίας.

Ο κ. Μαριάς υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να συγκροτηθούν κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις του «πατριωτικού, δημοκρατικού τόξου» σε δήμους και περιφέρειες, προαναγγέλλοντας μάλιστα σχετική συνάντηση τοπικών στελεχών των δύο κομμάτων στο Ηράκλειο (και μάλιστα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε) και πιθανώς κατόπιν στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Στόχος κατά τον ίδιο είναι η στήριξη «αντιμνημονιακών υποψηφίων», κάτι όμως που δεν επεκτείνεται στο σκεπτικό του στις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ ανήκουν σε απολύτως διαφορετική ευρωπαϊκή οικογένεια από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στους Αντιφεντεραλιστές.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κρατά αποστάσεις, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ (ή όποιον άλλο) για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να εξηγεί πως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την αντίληψη της Κουμουνδούρου. Παρατήρησε πάντως, πως δεν καταργείται η αυτονομία και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Στην ίδια γραμμή, κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, άφηνε ανοιχτό χθες το θέμα των συμμαχιών το επόμενο διάστημα, παραπέμποντας όμως στις ευρύτερες ανακατατάξεις που αναμένονται, αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει, σε όλους τους χώρους και μη επικεντρώνοντας στην πρόταση εκ μέρους του κ. Μαριά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Έτερο κορυφαίο στέλεχος -της μειοψηφίας αυτή την φορά- του κόμματος, σημείωνε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κεντρική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών σε επιμέρους μικρούς δήμους υπάρξει κοινή στήριξη ενός υποψηφίου που θεωρείται ικανός από δύο ή παραπάνω σχήματα. Ξεκαθάρισε άλλωστε, πως η Κουμουνδούρου κεντρικά θα έχει λόγο στις υποψηφιότητες περιφερειών και μεγάλων δήμων, προκειμένου τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να σηματοδοτούν το στίγμα της.

Δεν είναι λίγοι πάντως, όσοι θεωρούν ότι πίσω από την πρόταση του κ. Μαριά, υπάρχουν σκέψεις για μελλοντική, κυβερνητική συνεργασία, παρά τις ιδεολογικές διαφορές και τις χαώδεις αποστάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων σε σειρά προγραμματικών τους διακηρύξεων.

Πηγή: Real.gr