Παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με μυστικό το ελληνικό λάδι

Ποιος θα το φανταζόταν ότι μέσα στην κρίση το λάδι ελιάς θα αποδεικνυόταν σωτήρια λύση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα αποτελούσε κίνητρο για πολλούς επιχειρηματίες να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα; Αυτή η σκέψη καθοδήγησε και την δημιουργία της Vivid & Health η οποία από το 2010 εξειδικεύεται στην παραγωγή- όχι καλλυντικών- αλλά φυτικών καθαριστικών από ελιά βιολογικής καλλιέργειας. Τρείς άνθρωποι, οι Δημήτρης Σιώρας, Λουκάς Ελευθεριάδης και Διαμαντής Γρηγοριάδης, φίλοι από επτά χρονών και κουμπάροι, αποφάσισαν πριν από τρία χρόνια να δραστηριοποιηθούν στο κομμάτι των φυτικών καθαριστικών, μια κατηγορία που έλειπε από την ελληνική αγορά.

 

Ευθύς εξαρχής απέρριψαν το σενάριο των καλλυντικών, γιατί αν και το λάδι ελιάς σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι ευρέως αποδεκτό στην πράξη, διαπίστωσαν ότι υπήρχε κορεσμός. Ήθελαν να διαφοροποιηθούν και να καινοτομήσουν και η κρίση τους ανάγκασε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η σύλληψη της ιδέας έγινε από τον Δημήτρη Σιώρα, χημικό μηχανικό , ο οποίος βρίσκεται στο χώρο των καλλυντικών τα τελευταία 25 χρόνια και ήταν εκείνος που μπορούσε να πειραματιστεί και να δημιουργήσει ένα προϊόν από την αρχή. Ο Διαμαντής, ο οποίος εξειδικεύεται στο εμπόριο δομικών μηχανημάτων, και ο Λουκάς, ο οποίος έχει χρόνια εμπειρία στον χώρο της διαφήμισης, βλέποντας την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουν.

 

«Έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε τα κέρδη σε ένα χρόνο παρά την κρίση και αναμένουμε αποτελέσματα από τις αγορές του εξωτερικού» αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Διαμαντής Γρηγοριάδης, ο οικονομικός Δ/ντής της Vivid & Health. Η σειρά των προϊόντων φέρει την επωνυμία olive green, υποδηλώνοντας το βασικό συστατικό που είναι η ελιά αλλά και τον οικολογικό χαρακτήρα του προϊόντος. Πρόκειται για μια ελληνική πατέντα η οποία έχει παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι η μόνη που έχει λάβει από το Γενικό Χημείο του κράτους την άδεια να αναγράφει στα προϊόντα της την ένδειξη ότι είναι ιδανικά για παιδικά δωμάτια.

 

 

Σήμερα η ημερήσια παραγωγή , στο Μοσχάτο Αττικής, ανέρχεται σε 15 τόνους σε δεκάωρη βάση και παράγονται 8 κωδικοί ενώ μέχρι το τέλος του 2014 στόχος είναι ο αριθμός τους να αυξηθεί σε 20. Ο Διαμαντής εξηγεί ότι ο αριθμός δεν μπορεί να αυξηθεί δραματικά, διότι από τη στιγμή που η σύσταση των καθαριστικών είναι φυτική και δεν στηρίζεται σε κάποια χημική φόρμουλα, δεν μπορούν να προκύψουν πολλοί συνδυασμοί. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι χρειάστηκαν 6 μήνες πειραματισμού για το υγρό πιάτων που θα μπει στην αγορά τις προσεχείς ημέρες, γιατί έπρεπε να έχει φυτική σύσταση και ταυτοχρόνως να μην προκαλεί ερεθισμούς.

 

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι το λάδι ελιάς, που το έχουμε συνηθίσει ως λεκέ, στα συγκεκριμένα προϊόντα βρίσκεται ως σύμμαχος του καταναλωτή αφού αφαιρεί τους λεκέδες και δεν καταστρέφει τις επιφάνειες από τις οποίες περνά. Δεν κάνει στάμπες στα μάρμαρα, δεν έχει ένδειξη ερεθιστικότητας και δεν προκαλεί αλλεργίες, μας διαβεβαιώνει ο Διαμαντής.

 

Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει τα βιολογικά καθαριστικά και η διοίκηση της εταιρείας βλέπει πλέον και τις αγορές του εξωτερικού. «Πολλοί εντυπωσιάζονται από την ελληνικότητα του εγχειρήματος λόγω και της κόντρας με την Ευρώπη. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της σειράς olive green στις αγορές του εξωτερικού επειδή εκεί οι καταναλωτές είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το περιβάλλον». Στο στόχαστρο βρίσκονται χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Αμερική και οι συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις περιοχές αυτές είναι σε εξέλιξη.

 

Τα χρήματα που επενδύθηκαν για την ίδρυση της εταιρείας ανέρχονται σε €100.000 και από την αρχή της σύστασής της λειτουργεί με ίδια κεφάλαια παραμένοντας προσηλωμένη στις βασικές της αρχές: ποιότητα και οικονομία με οικολογική ευαισθησία.

 

Που μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα Olive Green: Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε παντοπωλεία, σε delicatessen και φαρμακεία.