Η Ελλάδα ποτέ δεν θα αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής

“Τριάντα χρόνια έχουν πλέον περάσει από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους την 15η Νοεμβρίου 1983, στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου”.  Αυτό τονίζεται σε Ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ και τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

“Το παράνομο ψευδοκράτος είναι προϊόν χρήσης βίας και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, επισημαίνεται  στην ανακοίνωση και τονίζεται:

“Η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, σέβεται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θεωρεί νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την οποία ούτε αναγνωρίζει, ούτε διευκολύνει, ούτε συνδράμει, καθοιονδήποτε τρόπο.

Αντιθέτως, μία και μόνο χώρα περιφρονεί συστηματικά τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, εμμένοντας στην ανυπόστατη και άκρως προσβλητική θέση της περί «ανεξάρτητης ΤΔΒΚ», επιδιώκοντας, μάταια όλα αυτά τα χρόνια, τη διεθνή αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος.

Αυτή η προκλητική εμμονή στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου περιπλέκει το Κυπριακό πρόβλημα και ζημιώνει τελικά την ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να σεβασθεί, επιτέλους, τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή νομιμότητα, παύοντας να κρατάει όμηρο ένα ολόκληρο λαό.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά και υπεύθυνα να εργάζεται για την αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης και για την επανένωση της Κύπρου. Οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ιδιότητα της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της Ε.Ε. προσδιορίζουν τη βάση και το περιεχόμενο μίας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Η Ελλάδα, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.