“Οι Ελληνοαμερικανοί” του Μπ. Μαρκέτου, ένθετο στα “Νέα” του Σαββάτου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία σημαντική αναγνώριση του ρόλου της ομογένειας και -ιδιαίτερα- των Ελληνοαμερικανών στις δύο πατρίδες τους, έρχεται να αναγνωρίσει και να τιμήσει μία μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, Τα Νέα, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).  Με πρωτοβουλία τους ανατύπωσαν και θα κυκλοφορήσουν το Σάββατο με ένθετο αφιέρωμα το βιβλίο του Μπάμπη Μαρκέτου “Οι Ελληνοαμερικανοί”.

Με την ενέργειά της αυτή η έγκυρη εφημερίδα αποτίει φόρο τιμής και στον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ομογενή δημοσιογράφο, τον συγγραφέα του βιβλίου καθώς και δύο ακόμη  βιβλίων (Η Ελλάς στο Σταυροδρόμι και Χίλιες και μία ελληνικές Παροιμίες) Μπάμπη Μαρκέτο, ο οποίος για τριάντα χρόνια (1947-1977) κράτησε με οξυδέρκεια, δεξιοτεχνία και διορατικότητα στα χέρια του το τιμόνι της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” της Νέας Υόρκης, τον οποίο και ανέξειξε σε έπαλξη εθνικών αγώνων, φάρο δημοκρατικότητας και  πηγή εγκυρότητας.

Ο Μπάμπης Μαρκέτος

Ο Μπάμπης Μαρκέτος

Ο Μπ. Μαρκέτος δεν βρήκε «στρωμένο τραπέζι», αλλά μία επισφαλή «επιχείρηση» για την οποία έπρεπε να δίνει καθημερινή μάχη, προκειμένου να εξασφαλίζει την λειτουργία της. Και, τελικά, να πετύχει το θαύμα να επικρατήσει ο “Κήρυκας” της παλαιότερης «Ατλαντίδος», που υποχρεώθηκε να διακόψει την έκδοσή της το 1972.

Χρόνια δύσκολα και για τον Ελληνισμό της Αμερικής, που την περίοδο εκείνη είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα προς την κορυφή των σημερινών του επίζηλων κατακτήσεων. Ο Μαρκέτος, με πυξίδα την διττή αγάπη, προς την ομογένεια και την πρώτη πατρίδα, άνοιξε δρόμους που οδήγησαν στην ανέλιξη της ομογένειας. Χάραξε λεωφόρους για να διέλθει η αυξανόμενη πολιτική της επιρροή. Οριοθέτησε τις σχέσεις της ομογένειας με την γενέτειρα, σχέσεις άρρηκτες και στενές.
Ο Μπάμπης Μαρκέτος, ως οξυδερκής δημοσιογράφος και εκδότης που ήταν δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί και με την καταγραφή του ελληνισμού της Αμερικής. Με ευκαιρία τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (1975) συνέγραψε το παρόν βιβλίο «Οι Ελληνοαμερικανοί». Κατέλειπε τα χειρόγραφα και το βιβλίο εκδόθηκε λίγα χρόνια μετά τα θάνατό του (1998) από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, με την φροντίδα της συζύγου του, Αθανασίας Γαζιάρη-Μαρκέτου και την ουσιαστική συνδρομή του υπογράφοντος το άρθρο τούτο,  μαθητή, συνεργάτη και φίλου του, Χρήστου Μαλασπίνα, εκδότη – διευθυντή σήμερα του Panhellenic Post.com.
Στο βιβλίο εξιστορείται η Ιστορία των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, μέχρι τις μέρες του. Σκιαγραφούνται οι εθνικοί αγώνες, τα επιτεύγματα, η προσφορά των ομογενών στην γενέτειρα. Το βιβλίο αυτό, μαζί με άλλες αξιόλογες συγγραφικές προσπάθειες ομογενών, αποτελεί ανεκτίμητη ψηφίδα στα μωσαϊκό της Ιστορίας του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Τα Νέα, λόγω της φύσης της προσφοράς την οποία εντάσσουν στη σειρά ¨΄Ελληνες της διασποράς”,  δεν κάλυψαν το σύνολο της πρωτότυπης εκδόσεως, από την οποία, στην έκδοσή των Νέων, δεν περιλαμβάνονται  τα τρία προλογικά σημειώματα (της Αθανασίας Μαρκέτου και των δύο πρώην υφυπουργών Εξωτερικών Γρ. Νιώτη και Παν. Σκανδαλάκη) το κείμενο του Χρήστου Μαλασπίνα “Ο Μαρκέτος που γνώρισα”, καθώς και το ευρετήριο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ιστορία της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης: Τεκμήρια, Μαρτυρίες, Μελέτες.

Διεύθυνση σειράς: Γ. Κουτσοπανάγου – Στ Παπαγεωργίου

Του Μπάμπη Μαρκέτου

Διευθυντού του ‘Εθνικού Κήρυκος’ Νέας Υόρκης

Οι Ελληνοαμερικανοί

Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού

των Η.Π.Α.

Επιμέλεια –Εισαγωγή – Σχολιασμός

Γιούλα Κουτσοπανάγου – Στέφανος Παπαγεωργίου

Εκδόσεις Παπαζήση

2006

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, Ο Μπάμπης Μαρκέτος την ημέρα που παρέλαβε τον Εθνικό Κήρυκα (15 Μαρτίου 1947) και όρθιοι οι πρώην εκδότες της εφημερίδας. Δεύτερος από αριστερά ο Καθηγητής Βασ. Βλαβιανός, από τον οποίο παρέλαβε τον Εθνικό Κήρυκα ο Μπ. Μαρκέτος.