Σαρανταποδαρούσα με το φονικό δηλητήριο του κροταλία

Στη Δυτική Αυστραλία, την Καραϊβική και τα Κανάρια Νησιά εντοπίστηκε από ερευνητές το πρώτο δηλητηριώδες οστρακόδερμο, το οποίο ονομάζεται «remipede» και μοιάζει με σαρανταποδαρούσα, ενώ ζει σε υποβρύχιες σπηλιές.

Το remipede, το οποίο σημειωτέον είναι τυφλό, υγροποιεί τη λεία του, δηλαδή τα άλλα οστρακόδερμα, με μια χημική ουσία παρόμοια αυτής του κροταλία.
Στη συνέχεια, ρουφάει το περιεχόμενο αφήνοντας άθικτο τον εξωσκελετό του θύματος. Ο δηλητηριώδης αδένας του, έτυχε επισταμένης εξέτασης από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αυστραλίας και μεταξύ άλλων ουσιών εντοπίστηκε μια παραλυτική νευροτοξίνη.

Αυτού του είδους η τεχνική ακινητοποίησης και βρώσης της λείας δεν συναντάται σε κανένα άλλο οστρακόδερμο, αναφέρουν οι επιστήμονες, ενώ η ανάπτυξη του συγκεκριμένου δηλητηρίου συνιστά μια πολύ επιτυχημένη προσαρμογή για το είδος, το οποίο ζει σε περιβάλλον φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Είναι εντυπωσιακό το ότι κανένα από τα 70.000 είδη οστρακόδερμων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δεν είναι δηλητηριώδες.

Τα οστρακόδερμα ανήκουν στην κατηγορία των αρθρόποδων και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις γαρίδες, τους αστακούς και τις καραβίδες. Ένα ακόμα είδος οστρακόδερμου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κυνηγού, είναι η γαρίδα-αλογάκι της Παναγίας, η οποία κυριολεκτικά ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου το θύμα της.

Σύμφωνα με τους ζωολόγους, υπάρχουν δύο τρόποι για να φάει κάποιο ζώο ένα μεγαλύτερό του: να είναι δυνατότερο ή να είναι δηλητηριώδες. Οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν το νέο είδος και αναμένουν ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στο άμεσο μέλλον.

Neoskosmos.com