Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Νοεμβρίου 2013

Οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την κηδεία και τις τιμές που θα αποδοθούν στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και η ζωή και το έργο του ιστορικού ηγέτη της Κύπρου μέσα και από τις δικές του περιγραφές είναι το κύριο θέμα με το οποίο ασχολούνται οι εφημερίδες στα κυριακάτικα φύλλα τους. Επίσης αναφέρονται στη θέση των Ηνωμένων Εθνών να διατηρήσουν το έγγραφο Ντάουνερ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς και στον αναμενόμενο διορισμό απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό καθώς και στο θέμα της εφαρμογής του μνημονίου, με κύριο θέμα αυτή τη στιγμή αυτό των ιδιωτικοποιήσεων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Κληρίδης μέσα από τα μάτια του Γλαύκου» δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο του Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ «Γλαύκος Κληρίδης – Η πορεία μιας χώρας» με τα όσα ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης αναφέρει για τη ζωή του και την πολιτική του σταδιοδρομία. Αλλού σημειώνει πως η Τρίτη ημέρα της κηδείας του Γλαύκου Κληρίδη έχει κηρυχθεί δημόσια αργία. Επίσης αναφέρεται στα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για τον Γλαύκο Κληρίδη.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Θα με θάψουν και τέλειωσε, αλλά η Κύπρος τί θα γίνει;» αναφέρεται στην τελευταία συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη στην εφημερίδα, σημειώνοντας πως ο πρώην Πρόεδρος έφυγε με την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας του. Επίσης αναφέρεται σε έξι απαιτήσεις της Τρόικας για την επόμενη δόση προς την Κύπρο, σημειώνοντας πως η δημοσιονομική λιτότητα φέρνει και άλλα φιλόδοξα μέτρα. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «λίφτινγκ» σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Υποθήκη το όραμά του» πως η φυγή του Γλαύκου Κληρίδη κάνει φτωχότερη την Κύπρο, σημειώνοντας πως  ιδιαίτερα σε συγκυρίες όπως αυτή που σήμερα βιώνουμε, που η κοινή γνώμη διαρρηγνύει τις σχέσεις της με τους πολιτικούς- φυσιογνωμίες όπως ο πρώην Πρόεδρος καταφέρνουν ακόμη και με το θάνατό τους να ταρακουνούν συνειδήσεις και να στέλνουν μηνύματα. Αλλού σημειώνει πως τα ΗΕ παρουσιάζονται αποφασισμένα να διατηρήσουν το έγγραφο Ντάουνερ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλού κάνει λόγο για μετωπική σύγκρουση Αγκυρας – Λευκωσίας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με κύριο τίτλο «Δημοσία δαπάνη η κηδεία για τον Κληρίδη» αναφέρεται στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη που θα γίνει δημοσία δαπάνη την Τρίτη με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο κήρυξε δημόσιο πένθος. Αλλού σημειώνει πως η Ντέλια Βελκουλέσκου ανέφερε, σε γραπτή της απάντηση στην εφημερίδα, πως η πρόκληση για την Κύπρο είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως και έγκαιρα τις πολιτικές με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής της, περιλαμβανομένου του σημαντικού μέρους που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης γράφει για το πώς τα στερεότυπα και οι προσδοκίες μέσα από αυτά επηρεάζουν τις έφηβους στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Περιορίζουν τους ημικρατικούς σε ρόλο επόπτη» αναφέρει πως σε κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει τη μετοχοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, των ημικρατικών οργανισμών, προσανατολίζεται η Κυβέρνηση, εγκαταλείποντας προς το παρόν την εξ’ ολοκλήρου ιδιωτικοποίηση. Αλλού αναφέρεται στο τετραήμερο δημόσιο πένθος για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Επίσης  σημειώνει πως ήταν επιτυχημένη η επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στις ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Γλαύκος Κληρίδης αναπαύεται εν Ειρήνη» πως σύσσωμη η Κύπρος τιμά, αναγνωρίζει και πενθεί τον ηγέτη και τον άνθρωπο Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, γαλήνιος, πέρασε στην αιωνιότητα. Αλλού σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα διορίσουν συντονιστή ή προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι αριθμοί δείχνουν πως πιο δύσκολα θα βγούμε από την ύφεση, από ό,τι αρχικά εκτιμάτο.

«Η Μάχη» της Κυριακής με κύριο τίτλο «Υστατο χαίρε στον ιστορικό ηγέτη» αναφέρει πως με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας κηδεύεται την Τρίτη ο Γλαύκος Κληρίδης. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός ζητά να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προνοεί τη μεταφορά εξουσιών στους Δήμους. Αλλού αναφέρεται σε μαρτυρία ενός διασωθέντα κατά την κομμουνιστική επίθεση στο σταθμό χωροφυλακής Λιτοχώρου το 1946.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)