Αλλαγή κλίματος και επενδυτικές ευκαιρίες βλέπουν οι ξένοι στην Ελλάδα

Σε επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times, αλλά και το ειδησιογραφικό Πρακτορείο Reuters.

Οι New York Times  υποστηρίζουν ότι μπορεί, για αρκετό καιρό, η κατάσταση στη χώρα να μην ήταν ελκυστική για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα «κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει».

Σε δημοσίευμά της, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν «το παιδί για το μαστίγωμα» για το περισσότερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η πρόθεση έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές «ψαρεύουν» κυρίως τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία. Η συγκεκριμένη κίνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, έχει διπλά οφέλη, καθώς οι δανειστές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους με την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων – τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών – και το κράτος μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες. Και οι δύο θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία, όσο ισχύει, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Το δημοσίευμα, ακολούθως, αναφέρεται στην άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες και γίνεται λόγος για τους επενδυτές και τις προοπτικές που βλέπουν στην Ελλάδα. «Οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι κοντά στον να “στρίψει τη γωνία” μετά από χρόνια ύφεσης. Υπάρχουν, επίσης, λίγες ευκαιρίες για υψηλές επιστροφές στον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι έχει ανθίσει ο “έρωτας” των συγχωνευόμενων αγορών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καθαρίσει τις τράπεζες της και να της ιδιωτικοποιήσει», αναφέρει το έγκυρο αμερικανικό φύλλο. Αφού γίνεται, τέλος, αναφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας «κακών τραπεζών», όπου θα απορροφηθούν τα «τοξικά δάνεια», οι New York Times σημειώνουν ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολλά για τους βίαιους κύκλους. Η Αθήνα και οι δανειστές της πρέπει να επικεντρωθούν στη θετική πρόθεση των αγορών, όσο διαρκεί και να δώσει μια θετική στροφή σε αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη, καταλήγουν.

Πηγή : naftemporiki.gr

το Reuters

Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, διαπιστώνει, από την πλευρά του και το Reuters, το οποίο σημειώνει ότι δίνεται στη χώρα μας μία διπλή ευκαιρία, για το «καθάρισμα» των τραπεζικών ισολογισμών από τα «κόκκινα» δάνεια και για την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ιδιωτικά χέρια.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πρακτορείου Hugo Dixon, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μία αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία, με αυξημένο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να «ψωνίσουν φθηνά».
«Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά από πολυετή ύφεση» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αν και οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμποδίζουν τόσο τους ισολογισμούς τους όσο και την οικονομία».
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η δημιουργία bad bank μπορεί να είναι η λύση για την Ελλάδα, αν και το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Η πρώτη λύση, σύμφωνα με τον Dixon, είναι οι ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν πακέτα δανείων σε vulture funds. Η δεύτερη περιλαμβάνει τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων ειδικού τύπου και η τρίτη να ιδρύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μία bad bank η οποία θα χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από ξένους επενδυτές».
Πάντως, το Reuters σημειώνει πως το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια με υψηλό discount, «ακόμη και στο 1/4 της ονομαστικής τους αξίας.
Εξάλλου, αναφέρει ότι με δεδομένες τις προβλέψεις που έχουν ήδη λάβει, οι οποίες ανέρχονται στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας των επισφαλών δανείων, οι απομειώσεις μπορεί να αποδειχθούν μεγαλύτερες, ίσως στα 15 δισ. ευρώ.
Και το ερώτημα που εγείρεται σύμφωνα με το Reuters είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απαντήσεις είναι δύο: Να υπάρξει νέα κεφαλαιακή ένεση από το ΤΧΣ από το απόθεμα των 10,3 δισ. ευρώ που υπάρχει από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης ή να πουληθούν μετοχές στην αγορά, όπως συμβαίνει με τη Eurobank.

Πηγή: Fimotro.blogspot.com