Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Νοεμβρίου 2013

Η κηδεία σήμερα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας και το χθεσινό λαϊκό προσκύνημα στο οποίο προσέτρεξαν χιλιάδες κόσμου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Επίσης προβάλλονται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς για το ψευδοκράτος, η πραγματοποίηση συνεδρίου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των Τροϊκανών και πληροφορίες για το πως έχει «χαθεί» κονδύλι που προοριζόταν για χρηματοδότηση της ΜΟΚΑΣ από τη Νορβηγία.
Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Καλό ταξίδι Καπετάνιε…» αναφέρει πως η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα έναν άξιο καπετάνιο που ήξερε να αντιμετωπίζει τις φουρτούνες. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Ελλάδα τιμά τον Γλαύκο Κληρίδη με την παρουσία Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Μεϊμαράκη στην κηδεία του. Επίσης γράφει πως θα είναι κλειστή σήμερα η δημόσια υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ενώ κανονικά θα εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα».

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει» γράφει πως η Κύπρος αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρό της Γλαύκο Κληρίδη και αναφέρεται στις χιλιάδες κόσμου που προσήλθαν χθες στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Τούρκου Υπουργού για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει το ψευδοκράτος. Αλλού γράφει για συνέδριο που θα διοργανωθεί στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει συζήτηση με τους Τροϊκανούς για το Πρόγραμμα Στήριξης της Κύπρου.

 

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αποχαιρετισμός στον ηγέτη» αναφέρει πως πολιτεία και λαός αποχαιρετούν σήμερα έναν ιστορικό ηγέτη, τον Γλαύκο Κληρίδη ,που πορεύτηκε στ’ αχνάρια της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωταγωνίστησε σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της. Αλλού σημειώνει πως κονδύλι 1,1 εκατομμυρίου ευρώ που αναμενόταν να δοθεί από τη Νορβηγία στην ΜΟΚΑΣ, μέσω Χρηματοδοτικού της προγράμματος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τελικά χάνεται γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διαθέσει τις υπόλοιπες 165 χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση της αναβάθμισης του ψηφιακού εξοπλισμού της ΜΟΚΑΣ. Αλλού σημειώνει πως τουρκικά μαχητικά F16 πέταξαν πάνω από το ΣΟΠΑΖ.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Να μην δίνουμε άλλοθι στην Τουρκία» γράφει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριακού κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους επικίνδυνους ακροβατισμούς και να λειτουργήσει με συνέπεια στις διαχρονικές μας θέσεις, αφαιρώντας έτσι κάθε άλλοθι από την κατοχική αδιαλλαξία. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στο τελευταίο αντίο στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Επίσης ενώ γράφει πως το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε διερεύνηση ισχυρισμών για τη μεταχείριση αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Χιλιάδες προσέρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής» αναφέρει πως χιλιάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας και από όλα τα κοινωνικά στρώματα προσήλθαν χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 94 χρονών. Αλλού φιλοξενεί άρθρο του πρώην Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο Ντε Σότο, με το οποίο εκφράζει θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν πραγματικό ηγέτη που επεδίωκε την υλοποίηση αυτών στα οποία πίστευε και ηγείτο του λαού του με επιμονή, ακεραιότητα και πίστη, απτόητος από το φόβο του να αναλαμβάνει ρίσκα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην άφιξη στην Κύπρο από την Κρήτη γυπών προκειμένου να διασωθεί το είδος από την εξαφάνιση.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με κύριο τίτλο «Υστατος φόρος τιμής» αναφέρεται στις διευθετήσεις που έχουν γίνει για τη σημερινή κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Αλλού αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων σκοπεύουν να αποσχιστούν από τον ΠΑΣΥΞΕ, αφού όπως υποστηρίζουν αυτός ασχολείται μόνο με την προστασία των συμφερόντων των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως Κύπριοι επιστήμονες βοηθούν στη δημιουργία ενός μανδύα αορατότητας.

 

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)