Σάλος με την δημοπρασία των σκελετών δύο δεινοσαύρων

Δύο δεινόσαυροι που βρήκαν τον θάνατο πριν από 67 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα την ώρα που ο ένας προσπαθούσε να σκοτώσει τον άλλο, βγαίνουν σε δημοπρασία σήμερα, στις ΗΠΑ.

Διάφοροι παλαιοντολόγοι, πάντως, αντιδρούν καθώς εάν τα απολιθώματα περάσουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη, ενδέχεται να χαθεί για πάντα η ευκαιρία να μάθουν με ποιον τρόπο πέθαναν τα δύο αυτά σημαντικά αυτά ζώα.

Οι απολιθωμένοι σκελετοί, ύψους 17 μέτρων, βρέθηκαν το 2006 από ένα κυνηγό δεινοσαύρων σε ένα ράντσο στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών και σε πολύ καλή κατάσταση. Ο οίκος Bonhams εκτιμά ότι οι δεινόσαυροι θα πωληθούν ακόμη και προς 9 εκατομμύρια δολάρια. Τους χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντικούς για την επιστήμη λόγω του γεγονότος ότι βρέθηκαν σε μια στάση που καταδεικνύει ότι σκότωσαν ο ένας τον άλλο».

Εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα πρόκειται για ρεκόρ, καθώς το ακριβότερο έως σήμερα απολίθωμα δεινοσαύρου ήταν αυτό ενός τυραννόσαυρου με το ψευδώνυμο «Σου», το οποίο πωλήθηκε προς 8,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, το 1997.

Ο ένας από τους δύο σκελετούς ανήκει σε είδος που πιστεύεται ότι συγγενεύει με τον τρικεράτοπα, όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητα του «αντιπάλου» του, εικάζοντας ότι πρόκειται για νεαρό τυραννόσαυρο ή ακόμη και για άγνωστο είδος. Επιπλέον, ορισμένοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις συνθήκες θανάτου των ζώων.

Ο σκελετός του Nanotyrannus στον οίκο δημοπρασιών Bonhams
«Στο παρελθόν, έμποροι απολιθωμάτων είχαν παρουσιάσει τις πλέον ευφάνταστες ερμηνείες γύρω από τα ευρήματά τους με σκοπό να ενισχύσουν την τιμή τους», εξήγησε μιλώντας στο LiveScience ο Πιτ Μακοβίτσκι από το Μουσείο Φιλντ του Σικάγο. «Πρέπει να γίνει προσεκτική αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους».

Μέχρι την δημοπρασία, τα απολιθώματα ανήκουν στους ιδιοκτήτες του ράντσου, όπου ανακαλύφθηκαν. Εκφράζονται φόβοι ότι, όποιο μουσείο ή ιδιώτης δώσει 9 εκ. δολάρια για την απόκτησή τους, δύσκολα θα τα διαθέσει σε επιστήμονες προκειμένου εκείνοι να τα μελετήσουν και να διαπιστώσουν σε ποιο είδος ανήκαν και με ποιον τρόπο πέθαναν

Zougla.gr