Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Νοεμβρίου 2013

Η χθεσινή κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο επικήδειος λόγος του Προέδρου Αναστασιάδη, η παρουσία της ελληνικής ηγεσίας, Τ/κ πολιτικών, ξένων διπλωματών και χιλιάδων κόσμου στην κηδεία προβάλλονται από τον Τύπο. Άλλα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες είναι ο διάλογος στον οποίο εισέρχεται ο Υπουργός Οικονομικών με τις συντεχνίες των ημικρατικών οργανισμών, η διαχείριση των μεγάλων και επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Κύπρου, η χθεσινή έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, και η αναστολή των έργων στην Πλατεία Ελευθερίας μετά από σχετικό διάταγμα που εξασφάλισε ο εργολάβος του έργου Μιλτιάδης Νεοφύτου.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στη γραμμή Κληρίδη», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον επικήδειο του λόγο στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα τους αγώνες του, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας ότι η πατρίδα δεν είναι σημείο σύγκρουσης για το χτες και το σήμερα, αλλά όραμα, αισιοδοξία κι ελπίδα για το αύριο. Αλλού, γράφει για την παρουσία στην κηδεία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πλήθους κόσμου. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία ο Λευκός Οίκος εξαίρει τις προσπάθειες του εκλιπόντος για επανένωση της Κύπρου, καθώς και τη βοήθεια του προς τις ΗΠΑ το 1974 όταν δολοφονήθηκε στη Λευκωσία ο Αμερικανός Πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις.

 

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο «Στα δύσκολα για τις ιδιωτικοποιήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι αντιμέτωπος με την οργή των συντεχνιών και την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών αναμένεται να βρεθεί τα επόμενα 48ωρα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αρχής γενομένης με την κρίσιμη σημερινή συνάντηση με τις συντεχνίες στη Cyta. Αλλού, γράφει για την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη και πώς η Κύπρος αποχαιρέτισε τον μεγάλο ηγέτη με τις τιμές που του αρμόζουν. Γράφει, επίσης, για τον επικήδειο λόγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στον οποίο μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος ήταν πολιτικός από αυτούς που η Ιστορία τους αναζητά, σε αντίθεση με πολιτικούς που επίμονα αναζητούν τη φιλοξενία της Ιστορίας.

 

“Ο Φιλελεύθερος υπό τον τίτλο «Μονάδα κόκκινων δανείων” γράφει στο κύριο του θέμα ότι εσωτερικό μηχανισμό για τη διαχείριση μεγάλων δανείων που βρίσκονται στο ‘κόκκινο’ ετοιμάζει η Τράπεζα Κύπρου, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει τις επισφάλειες, εγκαταλείποντας οριστικά την ιδέα για διαχωρισμό της τράπεζας και δημιουργία δύο νέων. Αλλού, γράφει ότι στα άκρα οδηγείται η διαφορά Μιλτιάδη Νεοφύτου με τον Δήμο Λευκωσίας  όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, με τον κ. Νεοφύτου να εξασφαλίζει διάταγμα με το οποίο παρεμποδίζει την κατάσχεση των εγγυητικών που κατέθεσε ύψους 4,7 εκ. ευρώ. Αλλού, κάτω από τον τίτλο «Αθάνατος στην καρδιά του λαού που αγάπησε» γράφει για την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη.

 

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανάλγητη πολιτική» γράφει για την έγκριση χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, το οποίο περιλαμβάνει, όπως καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, αντιλαϊκές προτεραιότητες, ενώ εστιάζει μονομερώς στην ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρήσεων, και την ασφάλεια και άμυνα σε μια εποχή τεραστίων κοινωνικών προβλημάτων για τους λαούς. Αλλού, γράφει ότι σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, εκπρόσωποι ξένων κρατών και κυβερνήσεων και πλήθος κόσμου, αποχαιρέτισαν χθες τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του αποκάλυψε την άμεση αλλά ‘σιωπηρή’ εμπλοκή των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο Κληρίδης κέρδισε μια θέση στην Ιστορία» γράφει στο κύριο της θέμα για τη χθεσινή κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, σημειώνοντας ότι πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στους δρόμους που οδηγούσαν στην εκκλησία και φώναζαν άξιος κατά τη μεταφορά της σορού. Αλλού γράφει ότι τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας θα σταματήσουν μέχρι νεωτέρας, ως αποτέλεσμα δικαστικού διατάγματος που εξασφάλισε ο εργολάβος του έργου Μιλτιάδης Νεοφύτου. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον της Πρεσβείας του Ιράν στη Βυρηττό, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με τιμές αρχηγού κράτους», γράφει ότι πολιτικοί, επιφανείς άνθρωποι και χιλιάδες απλού κόσμου απηύθυναν χθες το ύστατο χαίρε στον Γλαύκο Κληρίδη, τον άνθρωπο που οδήγησε την Κύπρο στην ΕΕ. Αλλού, και κάτω από τον τίτλο «Όχι και τόσοkΚαλά» γράφει ότι οι καταστηματάρχες προετοιμάζονται για ζοφερά Χριστούγεννα καθώς αν η αγορά δεν κινηθεί αρκετά κατά την περίοδο των γιορτών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη βομβιστική επίθεση κατά της Πρεσβείας του Ιράν στο Λίβανο, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε μια ομάδα συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, με έδρα το Λίβανο.

 

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/MK)