Στην Έλενα Πονιατόφσκα το βραβείο Θερβάντες

Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη λογοτεχνική της διαδρομή στο διήγημα

Στην μεξικανή δημοσιογράφο και συγγραφέα της Αριστεράς Έλενα Πονιατόφσκα, απονεμήθηκε το βραβείο Θερβάντες, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στον ισπανόφωνο κόσμο.

Η επιτροπή την βράβευσε για τη «λογοτεχνική της διαδρομή σε διάφορα είδη, κυρίως στο διήγημα και για την υποδειγματική αφοσίωσή της στη δημοσιογραφία, από το χρονικό στο δοκίμιο», υπογράμμισε ο ισπανός υπουργός Πολιτισμού Χοσέ Ιγκνάθιο Βερτ.

«Το Μεξικό βιώνει μια δύσκολη περίοδο. Είμαστε διχασμένοι από τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις και από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών», δήλωσε η Πονιατόφσκα, η οποία υποστήριξε το 2006 τον υποψήφιο της αριστεράς Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

Γεννημένη στο Παρίσι στις 19 Μαΐου του 1932 από αριστοκράτη πατέρα πολωνικής καταγωγής και μεξικανή μητέρα, η Πονιατόφσκα ήταν 10 χρονών όταν η οικογένειά της μετανάστευσε στο Μεξικό λόγω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι γονείς της την έστειλαν να σπουδάσει στις ΗΠΑ και αυτή με την επιστροφή της στο Μεξικό το 1954 άρχισε να σταδιοδρομεί στη δημοσιογραφία.

Παράλληλα άρχισε να αφιερώνεται στη λογοτεχνία γράφοντας το πρώτο της βιβλίο «Lilus Kikus». Σύμφωνα με την επιτροπή Θερβάντες, η Πονιατόφσκα έγινε μια μια από τις ισχυρότερες φωνές της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Το 1971 έλαβε διεθνές βραβείο για το βιβλίο της «La noche de Tlatelolco» μια συλλογή χρονικών και μαρτυριών για τη σφαγή των φοιτητών στις 2 Οκτωβρίου του 1968 στην Πόλη του Μεξικού, που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά Μεξικανών.

Ανάμεσα στα έργα της που μεταφράστηκαν στα γαλλικά είναι το μυθιστόρημα που έγραψε το 1978 «Querido Diego, te abraza» και το «Leonora» του 2011, που είναι και το πιο πρόσφατο βιβλίο της.

Το βραβείο Θερβάντες, που θεωρείται το Νόμπελ της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, έχει απονεμηθεί μεταξύ άλλων στον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα (1994), στον Μεξικανό Οκτάβιο Πας (1981) στον Ουραγουανό Χουάν Κάρλος Ονέτι (1980) και στον Ισπανό Καμίλο Χοσέ Θέλα (1995).

NewsBeast.gr