“Εντυπωσιασμένη” η Μέρκελ από τις ελληνικές προσπάθειες

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης επαίνεσε η καγκελάριος Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο την Παρασκευή και το Σάββατο. Υπερασπίστηκε τα προγράμματα διάσωσης, τονίζοντας πως η Γερμανία θα βοηθήσει μόνο τις χώρες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια αλλαγές που είναι απόλυτα εντυπωσιακές» ανέφερε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο. «Ποιος θα πίστευε πως η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος;» υπογράμμισε, εκφράζοντας τον σεβασμό της.

«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι δεν είναι ακόμη όπως το φανταζόμαστε εμείς από την γερμανική σκοπιά. Αλλά η αλλαγή είναι σοβαρή» τόνισε και επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να ξανασταθεί σύντομα στα πόδια της.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ως αποδείξεις των θετικών αποτελεσμάτων που φέρνουν ήδη τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι για τη Γερμανία αποτελεί εθνικό συμφέρον η ευημερία της Ευρώπης. Επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η αλληλεγγύη και η ανάληψη της εθνικής ευθύνης αποτελούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Την ίδια ημέρα, μήνυμα στην Ελλάδα να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της έστειλε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι χρειάζονται «νέες θυσίες από τους Έλληνες».

«Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της. (…) Στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την πρόοδο ή μάλλον για την έλλειψη προόδου, που σημειώνει η χώρα έναντι των δεσμεύσεών της» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποια στάση θα κρατήσει στο Eurogroup της Παρασκευής, ανέφερε πως θεωρεί ότι «η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα», τονίζοντας ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους».

ΝΟΟΖ.