“Ναι” της Μέρκελ στη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Παρά τη διαφωνία της, η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε τελικά να κάνει μια παραχώρηση στους Σοσιαλδημοκράτες, τους νέους κυβερνητικούς εταίρους της, και να δεχτεί τη θέσπιση ενός γενικού κατώτατου μισθού στη Γερμανία.

“Θα αποφασίσουμε πράγματα που, στο πρόγραμμά μου, δεν θεωρώ ορθά, μεταξύ των οποίων ένα γενικό κατώτατο μισθό”, δήλωσε η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο.

Όμως “μια ρεαλιστική εκτίμηση (της κατάστασης) δείχνει πως οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα κλείσουν τις διαπραγματεύσεις (για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού) χωρίς αυτό τον κατώτατο μισθό”, δήλωσε η Μέρκελ, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το ύψος του μισθού αυτού ούτε για την ημερομηνία θέσπισής του.

Υπενθύμισε επίσης πως η κυοφορούμενη κυβέρνηση συνασπισμού “δεν είναι αυτό που ονειρεύονταν” οι ενδιαφερόμενοι, αλλά “το αποτέλεσμα της ψήφου” των γερμανών εκλογέων στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα που θέτει το SPD, την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πιο πλούσιοι. Δεν πρόκειται επίσης να υποχωρήσει ούτε στο ζήτημα της προτεραιότητας που δίνεται στην ελάφρυνση του γερμανικού χρέους, ένα “κεντρικό σχέδιο” της γερμανικής κυβέρνησης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία δεν έχει προς το παρόν κατώτατο μισθό. Οι μισθοί καθορίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση κατά κλάδο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και σε ορισμένους τομείς οι μισθωτοί παίρνουν λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα. Το SPD έχει ζητήσει τη θέσπιση κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.

NewsIt.gr