Ο Κυπριακός Τύπος, 21 Νοεμβρίου 2013

Οι επιπτώσεις στους Κύπριους φοιτητές της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι εξελίξεις που αφορούν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, η συνάντηση των επικεφαλής κυπριακών τραπεζών με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα και οι μεγάλοι αριθμοί πολιτών που λαμβάνουν βοήθεια από τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «SOS εκπέμπουν οι Κύπριοι φοιτητές» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας ένας στους δύο Κύπριους φοιτητές έχασαν το εξάμηνο και πολλοί έμειναν χωρίς λεφτά. Σε δεύτερο της θέμα η «Αλήθεια» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες καταχωρούνται σήμερα τα κατηγορητήρια εναντίον των αδελφών Σουρουλλά και του υπεύθυνου της Cytavision Ορέστη Βασιλείου για την υπόθεση της Δρομολαξιάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Έρογλου «φρενάρει» την κοινή διακήρυξη καθώς θέλει αυτή να περιλαμβάνει αναφορές «σε νέο γάμο και στις προϋποθέσεις διαζυγίου».

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Χωρίς επιστροφή ο δρόμος της Cyta» γράφει στο κύριο της θέμα πως «δρόμο χωρίς επιστροφή φαίνεται ν’ αποτελεί για τη Cyta η ιδιωτικοποίηση της, όπως διαφάνηκε μέσα από τη χθεσινή συνάντηση των συντεχνιών του Οργανισμού με τον Υπουργό Οικονομικών» και πως «μολονότι ο Χάρης Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου και ζήτησε από τις συντεχνίες προτάσεις, η Cyta θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα γίνει ο πρώτος οργανισμός που θα περάσει στα χέρια ιδιωτών». Σε δεύτερο της θέμα η «Σημερινή» κάνει λόγο για «προεδρική δέσμευση στα παιδιά» γράφοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι της νέας γενιάς. Αλλού η  εφημερίδα γράφει ότι η 16χρονη Μαλάλα στην οποία απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ αποτελεί σύμβολο ελπίδας.

Υπό τον τίτλο «Στον Ντράγκι οι τραπεζίτες» η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι «συνάντηση κορυφής με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχαν την προηγούμενη βδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, της Ελληνικής Μάκης Κεραυνός και οι επικεφαλής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Russian Commercial Bank (Cyprus), με επίκεντρο τα στρες τεστ που θα αρχίσουν και τα οποία θα περιλαμβάνουν πολύ αυστηρούς όρους και κριτήρια για τα χαρτοφυλάκια δανείων σε όλες τις κατηγορίες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη ρευστότητα αλλά και το κρατικό χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Σε δεύτερο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι σε μια μακρά χρονικά συνάντηση οι δύο διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οσμάν Ερτούγ επιβεβαίωσαν τις διαφορές που υπάρχουν αλλά και ότι σύμφωνα με πληροφορίες η τ/κ πλευρά απορρίπτει τις συμβιβαστικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 13 χιλιάδες οικογένειες ζητούν βοήθεια και πως σε 44 χιλιάδες υπολογίζονται οι πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντικές οργανώσεις και κοινωνικά παντοπωλεία.

«Υπολογίζουν στο ΑΚΕΛ για επίτευξη λύσης» είναι ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Χαραυγής» με την εφημερίδα να γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε χτες πως Ηνωμένα Έθνη, ΗΠΑ και ΕΕ αναγνωρίζουν ότι για το ΑΚΕΛ η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ήταν και παραμένει προτεραιότητα και «σίγουρα  υπολογίζουν πάνω μας ως μια σημαντική δύναμη η οποία με τη σωστή πρόταση μπορεί να στηρίξει μια λύση». Σε δεύτερο της θέμα η «Χαραυγή» κάνει λόγο για «ηχηρό όχι» από την ΠΕΟ στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων και αναφέρει ότι «προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις για τις 7 Δεκεμβρίου». Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «απογοήτευση για την πρόταση επιστροφής της Αμμοχώστου» αναφέροντας ότι υπήρξε επίσημη παραδοχή ότι η πρόταση δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή ούτε από τα ΗΕ ούτε από την ΕΕ.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Μέχρι το τέλος του χρόνου έτοιμο το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε χτες ότι ο οδικός χάρτης για την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί και πιθανότατα να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος τους ερχόμενου μήνα, την ίδια ώρα που οι συντεχνίες απειλούν να αντιδράσουν με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή επίσκεψη παιδιών στο Προεδρικό Μέγαρο γράφοντας ότι τα παιδιά που βρέθηκαν χτες στο Προεδρικό με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για το Παιδί παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγγραφο με τις κυριότερες ανησυχίες και προβλήματα τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «βαθαίνει η διαμάχη» σε ό,τι αφορά το έργο ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας.

Η αγγλόφωνη τέλος “The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο «Εκστρατεία φιλανθρωπίας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι τουλάχιστον 44.000 Κύπριοι βασίζονται στη βοήθεια από τα κοινωνικά παντοπωλεία, και ότι σύμφωνα με τους αρμόδιους η πάλαι ποτέ εύπορη Κύπρος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το ανθρώπινο κόστος από την κατάρρευση της οικονομίας. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή επίσκεψη παιδιών στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδιού αναφέροντας ότι ήταν πολλά τα χαμογελαστά πρόσωπα χτες στο Προεδρικό όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε 150 παιδιά από όλη την Κύπρο και ότι ο Πρόεδρος είπε στα παιδιά ότι το κράτος έχει υποχρέωση να προστατέψει τα δικαιώματα τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Ευρωβουλευτές προωθούν κατάργηση των κοστοβόρων μετακινήσεων της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)