Αντ. Σαμαράς: Θεαματική επιστροφή της Ελλάδας

Έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, σημείωσε ότι η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο σύναψης ενός νέου μνημονίου.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και λιγότερες δημοσιονομικές προσαρμογές και τόνισε ότι στο εξής η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Επανέλαβε ότι προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο ενώ για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί, εφόσον η Ε.Ε. θα τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους που είχε αναληφθεί κατά το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στο παρελθόν ήταν πολιτικοί εχθροί τώρα είναι σύμμαχοι στην ευρωπαική πορεία της χώρας.

Είπε ακόμη ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και ότι για κάθε βουλευτή που αποχωρεί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

samaras-sunedrio

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, επιτύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, κόψαμε το έλλειμμα κατά 12% αλλά παράλληλα χάσαμε 25% του ΑΕΠ κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κουρέψαμε συνολικό χρέος 68% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα όμως εξαφανίσαμε την υστέρηση ανταγωνιστικότητας με μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας.

«Διορθώσαμε διαρθρωτικές ανισορροπίες, φέραμε νέο επενδυτικό νόμο προχωρήσαμε στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, συνεχίζουμε την φορολογική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ακόμη ότι «πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, τώρα όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματική επιστροφή» και έφερε ως παράδειγμα την αποκλιμάκωση των σπρεντς.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, αν και σημείωσε πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, έχουμε ακόμη πολλά να αλλάξουμε, δεν έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο, όμως τώρα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ γιατί η ύφεση τελειώνει και αρχίζει η ανάκαμψη», τόνισε.

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,5% ενώ το 2013 είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο και πιστεύω ότι και το 2014 θα υπερακοντίσουμε τον στόχο, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ότι κάναμε το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και το πετύχαμε με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων».

«Πριν από ένα χρόνο πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και πολλοί επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει και η Ε.Ε. θα διαλυθεί. Όλοι διαψεύστηκαν. Αποδείξαμε ότι οι πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της δημοκρατικής νομιμότητας», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος από την Άγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσει την υπογραφή της». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου «για να πάμε πολύ γρήγορα στο επόμενο στάδιο».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είπε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και έχει όπλα για να αμύνεται έναντι των εχθρών της και έναντι του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Έφερε σαν παράδειγμα την σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για να υποστηρίξει ότι αντιμετωπίζονται οι ακραίες συμπεριφορές που προσβάλλουν την δημοκρατία.

Τέλος είπε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το grexit, τώρα είμαστε στο grecovery. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση του ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει καμία χώρα να θέλει να βγει από το ευρώ ξερώ όμως χώρες που θέλουν να ενταχθούν.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα πάει στην Βραζιλία γιαετο μουντιάλ αφού η ελληνική ομάδα πέρασε στην τελική φάση και απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» «φόσον έχω χρόνο θα πάω αφού είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ