Ο Κυπριακός Τύπος 23 Νοεμβρίου 2013

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου την Δευτέρα, τα σχόλια από τα Ηνωμένα Εθνη και διπλωμάτες για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, το αίτημα της ρωσικής Κυβέρνησης να της ενοικιαστεί χώρος στη βάση “Α. Παπανδρέου” για στρατιωτικούς σκοπούς και οι διαφωνίες που υπάρχουν, οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και η συμπερίληψη της Κύπρου μεταξύ πέντε χωρών που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την φορολογική διαφάνεια, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Dear Dr Eroglu” αναφέρεται στο πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου μετά από την οποία διευθετήθηκε η συνάντηση των δύο ανδρών που θα γίνει την Δευτέρα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει την πρόθεση του “να εργαστεί ακούραστα ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση που να βασίζεται στις διαδοχικές συμφωνίες Κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τις πολυάριθμες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί”. Αλλού γράφει ότι ο Γ. Εισαγγελέας διαφωνεί με την κλήτευση στην Επιτροπή Θεσμών μαρτύρων-κλειδιά στις ανακρίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “για μία Κύπρο μιλά τώρα ο Ερντογάν`

“Η Σημερινή υπό τον τίτλο “Μήλον της Εριδος η βάση `Α. Παπανδρέου`” γράφει ότι η ρωσική Κυβέρνηση ζητά να της ενοικιαστεί χώρος στη βάση για στρατιωτικούς σκοπούς ωστόσο αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζοντας σε ποια ζώνη επιρροής βρίσκεται η Κύπρος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι “ούτε κι αν μας `κάτσει` το … Λόττο γλιτώνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις”. Αλλού γράφει ότι εντείνεται το κλίμα όξυνσης στο ΔΗΚΟ ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου του κόμματος.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Ερευνες κατά 15 κυβερνητικών” γράφει ότι αστυνομικές και διοικητικές έρευνες εναντίον 15 υπαλλήλων του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος διαβίβασε και υποθέσεις υπαλλήλων στον Γενικό Εισαγγελέα για να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογείται ποινική ή και πειθαρχική δίωξη τους. Αλλού γράφει ότι 4,5 εκατομμύρια σε επιδόματα κοινοτικών με την Υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι “αποτελούν υπέρμετρο βάρος για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μόλις 137 λιγότεροι από πέρσι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Αλωσαν τη νεκρή ζώνη” γράφει ότι με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν και παρέδωσαν σε Τουρκοκύπριους γεωργούς και εποίκους δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάρτα για άνεργους νέους εισηγήθηκε η ΕΔΟΝ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι σημαντικό λάθος θεωρεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τη διαγραφή των συγκλίσεων και την επαναφορά και επανασυζήτηση θεμάτων που αφορούν την βάση λύσης του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Η συνάντηση της Δευτέρας μια έξυπνη κίνηση” αναφέρεται στην άτυπη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αναστασιάδη-Ερογλου και σημειώνει ότι χαιρετίστηκε από διπλωμάτες ως “μερική” πρόοδος. Αλλού γράφει ότι το μουσείο “Πλατινί” στην Μοσφιλωτή ετοιμάζεται για βραβείο Γκίνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δικαστική απόφαση σε μια μακρά διαμάχη για διαζύγιο με το δικαστήριο να επιβάλει στον σύζυγο – που ισχυριζόταν ότι ήταν άφραγκος αλλά είχε τελικά περιουσία 40 εκ. στερλίνες – να δώσει τα μισά στην γυναίκα του.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα “The Cyprus Weekly” αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αναστασιάδη-Ερογλου σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να εργάζονται στενά με τις δύο πλευρές για να υπάρξει πρόοδος στην διαδικασία. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Ελβετία και οι Σεϊχέλες δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την φορολογική διαφάνεια, γεγονός που πιθανόν θέτει τις επενδύσεις στις χώρες αυτές σε κίνδυνο, σύμφωνα με ένα διεθνές φόρουμ για φορολογικά ζητήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παιδιά δημοτικού πραγματοποίησαν εκδήλωση στα πλαίσια της διεθνούς εβδομάδας εναντίον του φαινομένου εκφοβισμού/bullying.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ)